« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
5. 1. 2010.

Knjiga dana - Lydie Salvayre: Portret pisca kao domaće životinje

Roman o spisateljici koja je prodala dušu kralju hamburgera

Više o

moderna vremena info

,

Lydie Salvayre

,

knjiga dana

,

život u izobilju

Lydie Salvayre naši su čitatelji već zavoljeli kao autoricu romana "Običan život" i "U društvu sablasti" te "Moć muha". Rođena u obitelji španjolskih republikanaca izbjeglih u Francusku, diplomirala je književnost, potom i medicinu, te specijalizirala psihijatriju. Od 1983. radi kao pedopsihijatar u centrima za medicinsku psihopedagogiju pariških predgrađa.

Premda je svoje romane počela objavljivati u zreloj životnoj dobi, donijeli su joj izniman ugled i prevedeni su na brojne svjetske jezike. Lydie Salvayre najradije uprizoruje obiteljske i profesionalne konflikte, koje karikira i dovodi do apsurda. Pritom redovito govori iznutra, s osobitim zanimanjem za pojedinačnu dramu i patologije. U njezinu promatranju svakodnevnog ljudskog ludila prepliću se satira, groteska, patetika i moralizam.

"Portret pisca kao domaće životinje" je zajedljiv, ciničan i inteligentnim humorom nabijen roman o spisateljici koja je prodala dušu - ne đavlu, već kralju hamburgera, najbogatijem čovjeku na planetu. Pristavši pisati njegovo "evanđelje" u zamjenu za život u izobilju, ujedno je otvorila Pandorinu kutiju umjetničkih dvojbi i bolnih uvida u duh našeg vremena.

 

Prevela Marija Spajić

Izdavač: Sysprint

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
05.01.2010. 11:48:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh