« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
3. 12. 2009.

Knjiga dana - Jiddu Krishnamurti: Knjiga života

Svakodnevne meditacije sa Krishnamurtijem

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Krishnamurti

,

Knjiga života

Krishnamurti je 1934. godine rekao: "Zašto želite biti učenici knjiga umjesto da budete učenici života? Otkrijte što je u vašem okruženju, sa svim njegovim opresijama i okrutnostima, istinito a što lažno i tada ćete otkriti što je istinito". Uvijek je iznova naglašavao da je "knjiga života", koja je u stalnoj mijeni s vitalnošću koju misao ne može zadržati, jedina vrijedna "čitanja", budući da su sve druge ispunjene informacijama iz druge ruke. "Priča čovječanstva je u vama, neizmjerno iskustvo, duboko ukorijenjeni strahovi, tjeskobe, žalost, užitak i sva vjerovanja koja je čovjek akumulirao kroz vjekove. Vi ste ta knjiga."

Knjiga sadrži sadrži ulomke izdvojene iz objavljenih i neobjavljenih govora, dijaloga i tekstova između 1933. i 1968. godine, ukupno 365 meditacija o slobodi, osobnoj transformaciji, cjelovitom življenju i još mnogo više od toga.

Uređena je na način koji donekle replicira redoslijed kojim je Krishnamurti održavao svoje govore. Obično je počinjao sa slušanjem i odnosom između govornika i slušateljstva, a završio bi s temama koje obično izniknu kad se u životu javi red i kad se u svijesti počne nazirati veća dubina. Tijekom svojih zadnjih dana 1985. i 1986. govorio je o kreativnosti i o mogućnosti potpuno drugačijeg načina života.

 

Preveo Zorko Sirotić

Izdavač: Nova Arka

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
03.12.2009. 08:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh