« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1. 2. 2010.

Knjiga dana - Ivica Prtenjača: Okrutnost

Pjesme o okrutnostima vremena u kojemu živimo

Više o

moderna vremena info

,

poezija

,

knjiga dana

,

okrutnost

,

Ivica Prtenjača

Jednoj od najdojmljivijih osobnosti recentne književne scene u nas, pjesniku i prozaiku Ivici Prtenjači, pripala je nagrada za neobjavljeni rukopis 7. Dana Dobriše Cesarića - etablirane požeške književne priredbe međunarodnog karaktera. Prtenjačin stihopis naslovljen "Okrutnost", petočlano povjerenstvo za dodjelu nagrade ocijenilo je najboljim u konkurenciji od čak stotinu i deset rukopisa pristiglih na tradicionalni natječaj.

Knjiga Ivice Prtenjače na tragu je svega onoga što je ovaj autor pisao i ranije. Dobrim se dijelom bavi okrutnošću vremena u kojemu živimo, bilo onih nepredvidljivih, bilo onih na koje smo već, na žalost, naviknuti u vlastitome svakodnevlju. Taj realitet mnogi više ne prepoznaju kao nešto neprirodno, kao nešto u čemu tek glumimo da živimo.

Kako do intime?

Prtenjača sjajno spaja dva različita tipa pjesničkog iskustva - ono "stvarnosne" poezije aktualne u posljednjih dvadesetak godina, karakteristične po izravnom tematiziranju vremena u kojemu živimo, ali i ono hrvatskoga pjesništva 70-ih i 80-ih godina, karakteristično po upravo bujnoj metaforičnosti", obrazlaže predsjednik povjerenstva za dodjelu nagrade Delimir Rešicki, dodajući kako se spoj te metaforičnosti, izravnosti i emotivnosti u Prtenjačinu pisanju pokazao dobitnom kombinacijom koja neprijeporno zaslužuje priznanje! I sam autor upozorava kako je danas jednako okrutno pisati poeziju, kao i "živjeti u okrutnom svijetu oko nas!

 

Izdavač: Društvo hrvatskih književnika & Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
01.02.2010. 00:59:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh