Knjiga dana: Itana Popić: Tradicionalni kolači 2
Miris svježe pečenih kolača u svakom će od nas pobuditi osjećaj ugode i zadovoljstva. Vratit će nas u djetinjstvo, oživljavajući u nama osjećaj sigurnosti i topline roditeljskog doma, kao i osjećaj svečanosti i važnosti trenutka. Jer, kolači se ne pripremaju svakodnevno, već se njima uljepšavaju svi važniji događaji u našem životu, od raznih proslava i obiteljskih okupljanja, do običnih nedjeljnih ručkova. Kolači su obavezan dio svih važnijih svečanosti i njihovo se iznošenje i posluživanje smatra kulminacijom i najsvečanijim trenutkom cijelog događaja.
Domaći kolači i slastice nešto su sasvim drugo i u potpunosti se razlikuju od onih kupljenih u trgovini od pripreme do konzumacije. Domaće kolače pripremamo za određene ljude i određene prigode što im daje posebnu osobnost. Za njihovu izradu potrebno je mnogo strpljenja, pa i ljubavi. S pažnjom se dekoriraju i iznose na stol izazivajući veselje među okupljenima. Ne konzumiraju se na ulici, direktno iz ambalaže kao mnogi od industrijskih kolača, već polako, s užitkom, za stolom u društvu bliskih osoba.
U ovoj knjizi naći ćete velik broj recepata za razne kolače koji su u većoj ili manjoj mjeri tradicionalni. Teško je odrediti što je danas tradicionalno, a što ne. Promjene donose svoje u svim aspektima života, pa tako i u izradi kolača. Neki su zbog sve češće pripreme postali tradicionalni premda nisu bili na stolovima naših predaka prije nekoliko stoljeća. Drugi, vrlo stari, proživjeli su promjene uvjetovane načinom života, pa se tako nekad uobičajene namirnice kao na primjer mast, vrlo rijetko upotrebljavaju, a pripremljen prašak za pecivo ili vanilin šećer kojih nekad nije bilo, često.
Izrada svakog kolača opisana je što detaljnije i jednostavnije, a uz svaki recept stoji i slika što će vam pomoći u izboru i pripremi kolača.
Izdavač: Naklada Uliks
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar