« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
28. 7. 2010.

Knjiga dana - Ilija Trojanow: Sakupljač svjetova

Roman napisan u maniri orijentalnog pripovijedanja

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

Jedna od najintrigantnijih ličnosti 19. stoljeća, britanski pustolov, diplomat i špijun Sir Richard Francis Burton, čovjek koji je tijekom života savladao 25 stranih jezika, središnji je lik romana "Sakupljač svjetova." Napisan u maniri orijentalnog pripovijedanja, roman obuhvaća niz priča i maštarija, prateći  na putovanjima poznatog ekscentrika koji je odbacio tipičan život britanskog diplomata u Indiji  i anonimno se povlačio egzotičnim krajobrazima u potrazi za esencijom strane kulture.

Roman se ne ograničava na precizan prikaz Burtonova života, inače prvog Europljanina koji je posjetio Meku te preveo "Kamasutru" i "Priče iz 1001 noći" i doveo ih na Zapad, već njegova putovanja koristi kao polazište za ispitivanje ključnog pitanja današnjeg globalizacijskog doba: što u suštini znači biti stranac i kako se mogu prihvatiti strane kulture a da im se ne uništi jedinstvenost.

Autor se za potrebe romana i sam zaputio na tromjesečno putovanje kroz Tanzaniju tragom samog Sir Burtona što priči daje dodatnu autentičnost. Roman je 2006. dobio glavnu nagradu Sajma knjiga u Leipzigu te nagradu Mainzer Stadtschreiberpreis za „značajan doprinos razvoju suvremene njemačke književnosti", a bio je uvršten i u uži krug za najprestižniju njemačku nagradu Deutscher Buchpreis.

 

Izdavač: Novela media

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
28.07.2010. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh