« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
30. 01. 2009.

Knjiga dana: Gerard Badou, Renée Pelagie, markiza de Sade

kliknite i povećajte sliku
kliknite i povećajte sliku
Više o

knjiga dana

,

Gerard Badou

,

Renee Pelagie markiza de Sade

Gerard Badou, bivši novinar, autor Holentolske Venere, skicira portret supruge ozloglašenog markiza do Sadea. Biografija, pisana pitkim jezikom, čita se kao napeti avanturistički roman s uklopljenom neobičnom ljubavnom pričom, ali slijedi suvremena nastojanja otkrivanja "sekundarnih", posrednih izvora, koji "iskosa" osvjetljavaju glavnoga aktera.

Markiza ima ulogu "lika-ogledala". U njezinoj se sudbini odražava priča o bračnom paru i odnosu supružnika; ipak ova je "funkcija" zamagljena njenom pričom, pričom žene aristokratkinje u Francuskoj prije i nakon "velikoga reza" - Francuske revolucije.

Ovo je i priča o strasti koja markizi de Sade donosi nevjerojatna iskušenja - zbog ljubavi prema suprugu bila je prinuđena družili se s lupežima, prostitutkama, pa i preobući se u muškarca, kako bi mu pokušala pomoći da pobjegne iz pritvora.

Kontrast među supružnicima gotovo je sam po sebi literaran on, čuveni satir, pisac koji izaziva sablazan, zatočenik u Vincconcsu i Bastilji, libertinac, uvjereni pobornik poroka i zločina, čovjek prema kojom je nazvan "sadizam" - ona, žena koja obožava svoga supruga, podčinjena, odana "svetica" pomirena sa sudbinom...

Prevela Maja Zorica

Izdavač: Zagrebačka naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
30.01.2009. 10:53:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh