« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
2. 2. 2008.

Ishmael Beah: Sutra je novi dan: Sjećanja dječaka ratnika

Kliknite na sliku i povećajte ju
Kliknite na sliku i povećajte ju
Više o

Ishmael Beah

,

Sjećanja dječaka ratnika

Današnje ratove vode djeca, traumatizirana, pod utjecajem droga i s AK-47 u rukama. Djeca su postala vojnici bez prava na izbor. Procjenjuje se da u više od pedeset žestokih sukoba koji se vode diljem svijeta sudjeluje oko 300,000 djece vojnika. Ishmael Beah nekoć je bio jedan od njih.

Kako izgleda rat promatran očima djeteta vojnika? Kako jedno dijete postane ubojica? Kako to prestane biti? Novinari su pisali o djeci vojnicima, a književnici su se trudili stvoriti predodžbu o njihovim životima. Ali je rijetkost pronaći nekoga tko je prošao kroz taj pakao i preživio te od njega u prvom licu čuti tu priču.

Ishmael Beah (rođen u Sijera Leoneu 1980.) priča o tome kako je u dobi od dvanaest godina jurišao je u napadima na pobunjenike te tumarao zemljom koja je bila gotovo neprepoznatljiva nakon svog tog nasilja. Kada je imao trinaest godina, u svoje ga je redove regrutirala državna vojska, a Beah je, u srcu nježan dječak, otkrio da je sposoban za strašne zločine. Kad je imao šesnaest godina, iz borbe ga je izvukao UNICEF te je, zahvaljujući pomoći djelatnika i rehabilitacijskog centra, naučio ponovno zadobiti svoju ljudskost, a naposljetku i ozdraviti.

Prevela Marija Mrčela

Izdavač: Alfa

Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
02.02.2009. 16:32:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh