« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
15. 1. 2010.

Knjiga dana - Frano Dulibić: Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940. godine

Hrvatska karikatura u deset poglavlja

Više o

moderna vremena info

,

Hrvatska

,

knjiga dana

,

karikatura

,

Frano Dulibić

Knjiga obuhvaća povijest karikature u Hrvatskoj od početaka do 1940. godine.

Uz brojne do sada nepoznate podatke o humoristično-satiričkoj periodici te dnevnim listovima i revijama, mnoštvo do sada nepoznatih podataka o hrvatskim karikaturistima povezano je s interpretacijama njihova likovnog izraza.

U zaključnom dijelu obrazložen je prijedlog periodizacije povijesti karikature, precizirane su posebnosti odnosa slike i teksta u karikaturi, istaknut je značaj akademskih slikara koji su izrađivali i objavljivali karikature, definirane su regionalne razlike i posebnosti likovnog izraza karikaturista koji objavljuju u zagrebačkom tisku i splitskog kruga karikaturista.

Nadalje, povijest karikature u Hrvatskoj razmatrana je u srednjoeuropskom kontekstu te u odnosu prema stilskim stremljenjima u slikarstvu, a također je istaknuta i nužnost interdisciplinarnog pristupa istraživanju zbog složenosti konteksta.

Tekstu je priloženo nekoliko tabela s podacima o karikaturistima i periodici, uz veliki broj ilustracija koje trebaju svakog karikaturistu predstaviti s dvije do pet karakterističnih karikatura.

 

Izdavač: Leykam International

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
15.01.2010. 16:54:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh