« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
18. 1. 2010.

Knjiga dana - Diego Munoz Valenzuela: Tajna mjesta

O tajnim mjestima u nama koja nas povezuju s ostatkom svijeta

Više o

moderna vremena info

,

Čile

,

knjiga dana

,

Diego Munoz Valenzuela

,

Tajna mjesta

Priče u ovoj knjizi suvremenog čileanskog pisca Diega Muńoza Valenzuele (rođen 1956. godine u Constituciónu) različite su tematike, međutim povezuje ih zajednički motiv: samoća. Osamljeni likovi lutaju prostorima koje doživljavaju prijetećima, jer ih neprestano prate stvarni ili zamišljeni, zastrašujući pogledi. Oni su stranci u svijetu kojemu su još donedavna pripadali.

Posebno su tim osjećajem prožete pripovijetke koje nam vjerno ocrtavaju atmosferu straha i beznađa u vrijeme diktature u Čileu, kao što su "Auschwitz", "Knjižnica", "Posjetitelj"... ali i priče znanstveno-fantastičnog žanra koje govore o nesnalaženju likova u svome okruženju.

Imamo dojam da su Munozovi likovi ljudi od krvi i mesa, stvarni pripadnici degradiranog društva kao topless plesačica ili ludi saksofonist u priči "Prijeći ulicu", iako su to likovi koji uvijek izranjaju poput brodolomaca.

Pripovijetke Diega Munoza svojom dubokom introspekcijom potiču na razmišljanje, ukazuju na ona tajna mjesta u nama koja povezuju (ili razdvajaju) pojedinca i ostatak svijeta.

 

Prevela Željka Lovrenčić

Izdavač: Znanje

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
18.01.2010. 12:33:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh