« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
26. 5. 2009.

Knjiga dana - Erazmo Roterdamski: Pohvala ludosti

Humanistička ljubav prema istini, čovjeku i Bogu

Više o

knjiga dana

,

Erazmo Roterdamski: Pohvala ludosti

Desiderius Erasmum Roterodamus rodio se 1466. godine u Roterdamu. Izvanbračno dijete flamanskog svećenika Rogeriusa Gerardusa u ranoj je mladosti ostao bez oba roditelja, a rodbina ga prepušta svećenstvu koje se od tada brine o njegovu odgoju i obrazovanju. Školovao se u strogim katoličkim učilištima (i ma koliko je teško podnosio disciplinu institucija - nije joj se nikada otvoreno suprotstavio). Titulu magister noster i doktorat u području klasičnih jezika i teologije stekao je na Sveučilištu u Torinu. Prevodio je klasične pisce s grčkog na latinski, prihvatio se filološke obrade Jeronimove Vulgate, pisao rasprave, sastavljao florilegije.

"Pohvalu ludosti" Erazmo je napisao 1509. godine u kući svog prijatelja Thomasa Morea, trebalo mu je samo osam dana da napiše djelo koje on, gotovo se ispričavajući, naziva igrom duha. "Pohvala ludosti" (Stultitiae laus ili, na grčkom, Morias egkomion) djelo je u kome veliki mislitelj na duhovit način ironizira ograničenja vlastitog vremena, ograđujući se istodobno od Luteranskih krajnosti, zbog čega mu je i sam Luter kasnije toliko zamjerao.

Djelo i danas oduševljuje svojom duhovitošću - koja ne vrijeđa nikog, nego ostaje dosljedna razigranoj humanističkoj ljubavi prema istini, čovjeku i Bogu.

Osnova za ovaj prijevod jest tiskovina iz 1571 godine kopiju koje je izdavač dobio zahvaljujući susretljivosti Nacionalne knjižnice u Zagrebu. Prijevod slijedi odlike Erazmova stila, a komentar teksta nadopunjen je brojnim bilješkama, a nova je i podjela na kraća poglavlja po misaonim cjelinama s podnaslovima (čega u latinskom izvorniku nema), kako bi se izbjegla eventualna monotonija teksta.

 

Preveo Zvonimir Milanović

Izdavač: CID - Nova

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
26.05.2009. 10:29:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    branko
    26.05.2009. 13:18
    ovo je jedna odlična knjiga koja vrlo kritički analizira razne sustave onoga doba...ali kojima lako nalazimo paralelu i danas:) duhovito, simpatično...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh