« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
9. 12. 2008.

Knjiga dana: Damir Miloš: “Cesta”

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

knjiga dana

,

Damir Miloš

Gdje smo i na kojoj cesti u novom romanu Damira Miloša? Orijentacija u prostoru njegova pripovjedača, ispražnjenom od privatnosti i biografije, povijesti i pamćenja nameće se kao odlučujuće pitanje za čitatelja putnika.

Pripovjedač ceste priča zanemarujući postojeću regulaciju stvara sjene i privide, galeriju slučajnih prolaznika i likova koje smo gledali ili sanjali u divljinama i zabitima. Obuhvaća nas i uvlači u sebe svijet onostranosti, bizarnosti, opasnih mjesta i susreta. Putovanje romanom "Cesta" traje u napetosti koja je u temelju njegova pripovjedanja, pouzdani se znakovi brišu da bi se ispričala priča i razvio događaj u svojoj prvotnosti, izvornosti. Ono što je patetično i poznato iznova se upisuje i skriva, priča se bajka o stvarnom da se ne bi odustalo prije putovanja...

Magija pisanja i pustolovina jezika, zbog koje se velikim dijelom priča u romanu otima kontroli njezina pripovjedača, oslobađa i zavodi čitatelja, zaustavlja na usputmim postajama, raduje i plaši slučajnim otkrićima. Gdje završava cesta?- pita se čitatelj se na njezinu početku. Gdje počinje cesta?- pita se na njezinu kraju.

Izdavač: Meandarmedia

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
09.12.2008. 12:25:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh