« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
19. 6. 2009.

Knjiga dana - Claude Lecouteux: Knjiga talismana i amuleta

O svijetu narodnih predaja i vjerovanja

Više o

knjiga dana

,

Claude Lecouteux: Knjiga talismana i amuleta

,

borba protiv uroka

Ovo iznimno etnološki rad nastavak je autorovog djela "Knjiga vraćanja" i vodi nas kroz složen i nepoznat svijet narodnih predaja i vjerovanja u posebne moći određenih predmeta. Lecouteux daje pregled talismana i amuleta kroz povijest, posebno se zadržavajući na razdoblju srednjega vijeka. U svome istraživanju oslanja se na knjige o vračanju, crkvenu književnost, medicinske traktate i popise predmeta u vlasništvu velikana, ispitujući pritom kulturne i praktične (uporabu i načine izrade) aspekte tih magičnih pomagala.

"Malo je riječi tako okruženo aureolom tajnovitosti kao što su 'amulet' i 'talisman', i malo ih je koje nas tolikom snagom upućuju na nadnaravno, prema svijetu bajki i legendi. U prvi mah 'amulet' priziva zaštitu od svih vrsta napada, a 'talisman' nas odvodi prema tajnama Orijenta. Pri tome sanjarimo o prstenovima ili čudesnim mačevima, zamišljamo one kojima je suđeno da postanu heroji koji u potrazi za dobrim, zahvaljujući predmetu koji su dobili, pronašli ili osvojili, pobjeđuju sve svoje protivnike. Odškrinuli smo svijet iz Tisuću i jedne noći! No, osvrnemo li se oko sebe i krenemo li na put, zaključit ćemo da uporaba amuleta i talismana nije nestala i da nije svojstvena samo primitivnim i animističkim narodima. Kakvu god religiju čovjek prakticirao, oni su uvijek prisutni, bilo kao fetiši, pobožne medalje, ruka ili zub. Što god na to rekli, naše 21. stoljeće još vjeruje u njihovu moć!"

Claude Lecouteux, profesor srednjovjekovne književnosti i civilizacije na sveučilištu Sorbonne u Parizu. Stručnjak za etnologiju i njemačku srednjovjekovnu civilizaciju. Istražuje književnost (učenu i zabavnu) i povijest mentaliteta (mitologije, vjerovanja, praznovjerja, magije, bajki, legendi).

Prevela Branka Paunović

Izdavač: Scarabeus naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
19.06.2009. 11:19:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh