« Knjiga
objavljeno prije 15 godina
25. 6. 2009.

Knjiga dana - Charles Bukowski: Priče o običnom ludilu

Zabilješke potencijalnog samoubojice

Više o

knjiga dana

,

Charles Bukowski: Priče o običnom ludilu

Zbirke Charlesa Bukowskog "Priče o običnom ludilu" i "Najljepša žena u gradu i druge priče" prvi put su objavljene 1972. i to zajedno, pod naslovom "Erections, Ejaculations, Exhibitions, and General Taies of Ordinary Madness", a desetak godina kasnije svaka zasebno. Kao i mnoga druga njegova djela, i ove priče tematiziraju piščev nekonformizam kao (uglavnom pasivni) prosvjed protiv društvenog besmisla; karnalnu ljubav kojom se nerijetko nastoji ispuniti duhovna praznina; samoću, kojoj pisac tobože teži ali je teško uspijeva pronaći, duboko svjestan daje ona bijeg, kao što je bijeg i alkohol - piščev zaštitni znak i redovit lajtmotiv - a bijeg je i ludilo, koje nerijetko služi kao jedina čvrsta točka oslonca.

"Ludilo? Naravno. A što nije ludilo? Zar život nije ludilo? Svi smo navijeni poput igračaka... nekoliko navoja opruge, malo trčimo, hodamo uokolo, radimo planove, idemo na izbore, kosimo travu... Kakvu-takvu utjehu našao sam u piću, klađenju i seksu, i u tom smislu isti sam kao i svaki drugi pripadnik zajednice, grada, nacije; razlika je jedino u tome što meni nije stalo da 'uspijem', nisam htio obitelj, dom, pristojan posao i slično. I eto me tu: ni intelektualac ni umjetnik... visim u nekom međuprostoru i mislim da bi to mogao biti početak ludila..."

 

Iako Bukowski najčešće piše o samom sebi, jednako je važno i to što istodobno izostavlja najbliže. Njegov svijet je svijet pojedinca uvjerenog da život u zajednici donosi bol pa najviše što može učiniti jest spriječiti patnju, i sebi i drugima, kojima bije i sam neminovno nanio. Miran život u samoći, iako ispražnjen od ljubavi, bolje je rješenje od patnje u zajednici, u obitelji, takozvanoj osnovnoj stanici društva koja ne uspijeva ispuniti svoju glavnu zadaću: pripremiti potomstvo za samostalan i skladan život, za ostvarenje snova, za ostvarenje Američkog sna. (Zoran Tomić)

 

Preveo Zoran Tomić

Izdavač: Šareni dućan

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
25.06.2009. 11:55:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh