« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
22. 1. 2009.

Knjiga dana: Boris Perić i Tomislav Pletenac: Fantastična bića Istre i Kvarnera

O stravičnim bićima kojih se ne bi postidio ni otac Drakule...

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

knjiga dana

,

Boris Perić

,

Tomislav Pletenac

,

Fantastična bića Istre i Kvarnera

Tko su štrige i štriguni, kako mori mora i zašto, zapravo, valja zamijeniti mjesta cipelama kad vas orko ponese put noćnog neba? Kako liječi krsnik, na koga reže psoglavci i tko je uistinu iskopao mračnu Pazinsku jamu? Pučka uobrazilja, krcata strahovima i pritajenom čežnjom, ostavila je posvuda svoje crne tragove, ali malo gdje na tako osebujan način kao u bajkovitim predjelima Istre i Primorja.

Stoljeća nedaća i nemoći pred vječitom zagonetkom svijeta, natopljena neprestanim srazovima i stapanjem kultura, dala su tim prostorima jedinstven štih, koji se, dakako, mjerodavno odrazio i na šaroliku galeriju osebujnih noćnih likova, kakvih se u svojim knjigama ne bi postidio ni poznati "otac Drakule" Bram Stoker, ukoliko se na ovaj ili onaj način nije njima i nadahnjivao, kao što su to radili i mnogi naši pisci, od Mate Balote do Vladimira Nazora.

Najpoznatiji vampir, čije je krvave ugrize legenda ikad zabilježila u tamnom srcu Istre, svakako je Jure Grando, no, ima toga još. Od tajnovite duhovine, maglovitog demona čije fluidne ralje proždiru nekrštenu djecu, do mrkog gvozdenog baziliska, koji na trsatskoj Gradini čuva svoju jezivu tajnu, paleta nesvjesne jeze kao da nema kraja.

Opširnije: Moderna vremena Info

Izdavač: Vuković & Runjić

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
22.01.2009. 11:53:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh