« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
22. 7. 2010.

Knjiga dana - Amos Oz: Pantera u podrumu

Priča o tome kada prestajemo biti djeca i postajemo odrasli

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Amos Oz

,

odrastanje

U Jeruzalemu u ljeto 1947. dvanaestogodišnji Profa potpuno je opsjednut politikom i željom da završi britanska okupacija, te povazdan smišlja planove kako da istjera mrske neprijatelje iz svoje zemlje. S prijateljima osniva ilegalnu organizaciju SIS (Sloboda ili smrt) koja ima samo tri člana i ambiciozne planove da izradi raketu kojom će bombardirati Britanski parlament.

Igrom slučaja Profa se jedne večeri zatekne na ulici za vrijeme policijskog sata, a privede ga i doprati do kuće dobrohotni engleski narednik Stephen Dunlop, koji nadasve želi naučiti hebrejski.

Uz učenje jezika započinje druženje dječaka i narednika, a to se prijateljstvo kosi sa svim Profinim idejama o neprijatelju, te on, na svoju žalost ili pak sreću, ne postaje pantera u podrumu poput junaka iz omiljenih mu akcijskih filmova.

Jedno od najljepših djela Amosa Oza, "Pantera u podrumu" veličanstvena je i herojska priča o shvaćanju drugoga, o tome kada prestajemo biti djeca i postajemo odrasli, roman koji govori o mržnji i o tome kako je prevladati.

 

Prevela Biljana Romić

Izdavač: Fraktura

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjiga dana odabiru Moderna vremena Info
22.07.2010. 00:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh