« Knjiga
objavljeno prije 14 godina
7. 7. 2010.

Knjiga dana - Alexandro Jodorowsky & Zoran Janjetov: Tehnoočevi

Albinova potraga za obećanom zemljom

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

cijena ulaznica

,

nova cijena

,

regrutiranje

Drugi tom poznatog SF serijala "Tehnoočevi" scenariste Jodorowskog i crtača, novosađanina, Zorana Janjetova koji se u Francuskoj proslavio radeći sa čuvenim Jodorowskim na serijalu "Mladost Johna Difoola", nastavku kultnog SF strip serijala "Inkal".

Albinova tri putovanja - ono sadašnje u kojem predvodi 500 000 pantehnovaca kako bi utemeljili novo društvo u kojem će sretni ljudski odnosi biti važniji od tehnološkog razvoja, ono osobno u prošlosti u kojem opisuje sve patnje koje je morao proći kako bi dobio priliku za najuzvišeniju misiju na kojoj se u sadašnjosti nalazi i ono drugo u prošlosti koje opisuje majčine i sestrine patnje - polako dolaze do kulminacija i točke u kojoj će se prošlost stopiti sa sadašnjošću i odakle će se nazrijeti ostvarenje utopijskog sna.

Iako ovo svemirsko lutanje neprestano priziva Mojsija, mistična mitologija Jodorowskog na neki se način puno više inspirira drugim biblijskim likom, Noom i njegovom arkom. Jer, Albinova potraga za obećanom zemljom putovanje je koje stvarno i virtualno ispire trulež prošlosti i zauvijek za sobom ostavlja stari svijet. A taj stari svijet i njegova trulež su, pak, ružni dio naše sadašnjosti: nasilje, destruktivna utrka za profitom, zagađenje, netolerancija, smisleno ili bezumno slavljenje zla, sve oblici autodestruktivnosti kojoj se prečesto prepuštamo.

 

Preveo Goran Marinić

Izdavač: Fibra

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
07.07.2010. 06:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh