« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
15. 4. 2009.

Knjiga dana - 100 slavnih izreka i pokoja šaljiva

U slavnim se izrekama afirmiraju najpozitivnije odgojne vrijednosti.

Zašto je Diogen, pametnjaković, živio u praznoj bačvi, tko je sve isprobao oštricu Modom Giljotine, zašto je kralj Rikard III. nudio kraljevstvo za konja, a ne za kravu i opravdava li cilj sredstvo... To i još mnogo drugih zanimljivih činjenica i povijesnih zgoda i nezgoda naći ćete u ovoj zbirci slavnih izreka.

Ovo neobično putovanje sažeti je vremeplov kroz ljudski duh, koji potvrđuje bezvremenost britke, lucidne misli. U kratkim, anegdotalnim skicama, s diskretnim didaktičkim naznakama, u knjizi se nudi niz opravdano slavnih izreka koje su isprepletene nužnim povijesnim, zemljopisnim i kulturalnim podacima koje doprinosi shvaćanju konteksta u kojemu su izrečene. Samo kad su na odgovarajući način osvijetljene, one dobivaju puninu humanoga i humanističkog odjeka.

Niz državnika i vojskovođa, cijela galerija poznatih osoba, slikara, kipara, pisaca i filozofa, vjerskih reformatora i svetaca pomaže nam da produbimo znanja iz povijesti, ali i književnosti, slikarstva, kiparstva, graditeljstva, glazbe, filma, filozofije i mnogih drugih područja.

Kako biste lakše probavili ovakvo ozbiljno i kadšto dramatično štivo u tekst su ukomponirane stripizirane ilustracije koje ga prate. U tri-četiri sekvence (manje ili više) varira se ili parafrazira temeljni motiv i kao začin jelu, dodaje mu ležerne, humorne aspekte. Time ovo vrijedno i osebujno djelo postaje zanimljivo štivo kako starijim tako i mladim naraštajima - namijenjena đacima, učiteljima, profesorima, roditeljima, kao i svakome tko želi "proširiti znanje".

 

Napisali Petar Bučević i Ninoslav Kunc

Ilustrirao Ninoslav Kunc

Izdavač: Mozaik knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
15.04.2009. 02:56:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh