« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
TRIBINA

Klimatske promjene preko Kopenhagena do Hrvatske

Prezentaciju i predavanje o klimatskim promjenama održali su Tomislav Toth, član Zelene liste i profesor Žarko Puhovski

(zelena-lista.hr)
Više o

klimatske promjene

,

Žarko Puhovski

,

tribina

,

Klimatske promjene preko Kopenhagena do Hrvatske

,

Tomislav Toth

U povodu skupa vodećih čelnika svijeta o globalnoj klimi, koji će se u organizaciji UN-a održati u Kopenhagenu od 7. do 18. prosinca, večeras su predstavnici Zelene liste priredili u Novinarskom domu u Zagrebu javnu tribinu pod nazivom "Klimatske promjene preko Kopenhagena do Hrvatske".

Organizatori su istaknuli da su tribinom željeli skrenuti pozornost hrvatske javnosti na gorući problem današnjeg svijeta - na klimatske promjene, što su one, što znače i što nam sve donose.

Ocijenili su da je Hrvatska potpuno autistična glede klimatskih promjena u usporedbi s Engleskom, Švedskom, Njemačkom, Danskom itd, gdje su klimatske promjene i novi sporazum o emisijama stakleničkih plinova, koji se priprema za Kopenhagen, top teme svih važnijih medija.

Prezentaciju o klimatskim promjenama održao je Tomislav Toth, urednik časopisa Majstor i član Zelene liste, a predavanje o klimatskim promjenama u političko-sociološkom kontekstu profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski.

Toth je istaknuo kako znanstvenici, koji se 20-tak godina intenzivno bave globalnim promjenama klime, upozoravaju na zasićenje atmosfere ugljičnim dioksidom.

Puhovski je kazao kako je moguća ideja rješenja tog problema politička globalizacija, da se počne razmišljati o "svjetskoj vlasti", što je više negativna nego pozitivna utopija.

Tribini su nazočila i dvojica nezavisnih kandidata za predsjednika Hrvatske - Josip Jurčević i Boris Mikšić, a organizatori su rekli kako su pozvali sve predsjedničke kandidate i kandidatkinje.

Jurčević je ocijenio da u Hrvatskoj ne postoji dovoljna svijest za obnovljive izvore energije i onih na vlasti i onih koji pretendiraju na vlast, a što se vidi i po odazivu predsjedničkih kandidata na tribinu. Smatra da bi se u Hrvatskoj s vrlo malo napora mogli uspostaviti alternativni izvori energije. (hina/metro-portal)

03.12.2009. 00:11:11
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.12.2009. 10:26
    smiješno, guglajte: climategate, pa ćete vidjeti kako znanstvenici namještaju brojke u svrhu 'dokazivanja' da je čovjek kriv za klimatske promjene i kako bi vam nametnuli porez za nešto što će se ionako desiti... Zemlja prolazi kroz prirodne cikluse zagrijavanja i hlađenja, a utjecaj takozvanih ljudskih stakleničkih plinova na atmosferu je još uvijek neznatan (0.2-0.3%)... prije nekoliko stotina tisuća godina je bilo još i toplije nego sada, a tada nije postojala industrija i tolika populacija... što će reć, slično kao i sa svinjskom gripom će vas prevariti kako bi se još malo obogatili :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh