« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
UFF...

Klimatske promjene mogle bi prizemljiti trećinu zrakoplova

Zrakoplovne kompanije bile bi prisiljene smanjiti broj putnika, količinu tereta ili goriva radi sigurnog polijetanja, jer zatopljenje umanjuje sposobnost krila da proizvedu uzgon, kažu američki stručnjaci

Klimatske promjene mogle bi biti stvarno problematične
Klimatske promjene mogle bi biti stvarno problematične (Arhiva)
Više o

avioni

,

klimatske promjene

Sve češći toplinski udari i rastuća temperatura zbog globalnog zatopljenja mogli bi idućih desetljeća prizemljiti trećinu zrakoplova, što bi najteže pogodilo zračne luke u New Yorku i Dubaiju, pokazala je studija. 

Zrakoplovne kompanije bile bi prisiljene smanjiti broj putnika, količinu tereta ili goriva radi sigurnog polijetanja, jer zatopljenje umanjuje sposobnost krila da proizvedu uzgon, kažu američki stručnjaci.

Očekuje se da će globalna temperatura do 2100. porasti za tri stupnja Celzijusa. No, više od toga zrakoplovnoj industriji prijete valovi nesnosne vrućine, upozoravaju stručnjaci u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Climate Change. 

Godišnje maksimalne dnevne temperature na aerodromima mogle bi do 2018. porasti između sedam i 14 stupnjeva, dovodeći do skupih otkazivanja ili odgoda letova, ustanovili su znanstvenici.

U najtoplijim dijelovima dana, između deset i 30 posto punih zrakoplova moralo bi smanjiti teret kako bi mogli poletjeti. To primjerice znači da bi avion sa 160 sjedala morao izbaciti 13 putnika.

Troškovi otkazivanja ili odgađanja letova pogodili bi i ostale dijelove gospodarstva, upozoravaju stručnjaci. 'Naši rezultati pokazuju da bi smanjenje težine moglo izazvati nemale troškove', rekao je Ethan Coffel, vodeći autor studije i istraživač sa sveučilišta Columbia u New Yorku.

14.07.2017. 16:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh