« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
POREMEĆAJI

Klimatske (ne)prilike su prijetnja hrani

UN upozorava vlade da bi trebali obratiti više pažnje u kojoj mjeri ekstremne suše, vrućine i poplave mogu utjecati na količinu proizvedene hrane

Nema kiše, nema uroda
Nema kiše, nema uroda (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

cijene hrane

,

vrućine

,

suša

,

proizvodnja hrane

Snažni pljuskovi i valovi vrućine uzrokovani klimatskim promjenama mogli bi ugroziti dostavu hrane od polja do supermarketa, uz opasnost naglog rasta cijena prehrambenih proizvoda kao što je to slučaj ove godine u SAD-u zbog suše, upozoravaju znanstvenici.

UN stoga upozorava vlade da bi trebali obratiti više pažnje u kojoj mjeri ekstremne suše, vrućine i poplave mogu utjecati na količinu proizvedene hrane, od posijanog sjemena do tanjura potrošača.

"Ovdje se ne radi samo o činjenici da će zbog suše prinosi u SAD-u biti manji", kazao je profesor Jihn Porter sa sveučilišta u Kopenhahenu. On upozorava da poplave, primjerice, ne uništavaju samo žetvu već odnose sa sobom ceste i mostove, a skladišta žita sve su češće na meti snažnih oluja. Ti čimbenici, dodaje Porter, najvjerojatnije će najviše pogoditi ionako siromašne zemlje.

"Možemo očekivati rast cijena hrane jer ćemo sve češće svjedočiti ekstremnim uvjetima", ističe David Lobell sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji. Najgora suša u posljednjih pet desetljeća u SAD-u je "krivac" za rast cijena kukuruza za više od 50 posto. Suho i vruće vrijeme je također pogodilo i usjeve u južnoj Europi. Jedan od najvećih problema koji uzrokuju ekstremni vremenski uvjeti je i problem s distribucijom hrane.

"U svijetu ima dovoljno hrane, ali problem je u distribuciji", smatra profesor Bruce McCarl sa sveučilišta u Teksasu koji se također pribojava da će ekstremno vrijeme pridonijeti daljnjem rastu cijena hrane.

17.08.2012. 08:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh