« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SMIJEH LIJEČI

Klaunovi poboljšavaju umjetnu oplodnju

Da smijeh liječi, odavna je poznato, ali nova izraelska studija pokazala je da klaunovi mogu pridonijeti i uspjehu medicinski potpomognute oplodnje

Smijeh je prirodni mehanizam u borbi protiv stresa
Smijeh je prirodni mehanizam u borbi protiv stresa (Shutterstock)
Više o

žene

,

humor

,

umjetna oplodnja

,

plodnost

,

klaun

Izraelska ekipa pratila je 219 žena koje su se podvrgnule postupcima medicinski potpomognute oplodnje (izvantjelesna odnosno in vitro oplodnja, IVF) i ustanovili da je uspjeh veći u onih žena koje je zabavljao profesionalni "medicinski klaun" netom pošto su im zametci bili preneseni u maternicu, prenosi Hina.

Zanijelo je ukupno 36 posto žena koje je zabavljao klaun, što je veći broj u odnosu na 20 posto žena koje nisu prošle terapiju smijehom. Voditelj istraživačkog tima Shevach Friedler primijenio je metodu smijeha pošto je pročitao o potencijalnom psihološkom učinku smijeha kao "prirodnog mehanizma u borbi protiv stresa".

"Pacijenti koji pokušavaju dobiti dijete IVF-om nevjerojatno su izloženi stresu", objasnio je Friedler . Dopunska istraživanja valjalo bi provesti kako bi se utvrdilo postoje li još neke tehnike smanjenja stresa koje bi se mogle primijeniti u postupku IVF-a, rekao je. "Terapija smijehom" odavna se primjenjuje u Izraelu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Europi i Australiji, najčešće u dječjim bolnicama gdje klaunovi dolaze nasmijati male bolesnike.

13.01.2011. 12:49:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh