« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DIŠITE KROZ NOS

Disanje isključivo na usta izaziva ozbiljne zdravstvene probleme

Ako želite izbjeći ozbiljne probleme zdravlja, dišite što je više moguće kroz nos

Disanje na usta povlači za sobom ozbiljne probleme
Disanje na usta povlači za sobom ozbiljne probleme (Deviantart)
Više o

sinusi

,

disanje

,

usta

,

zadah

,

adenoidi

,

krajnici

Disanje isključivo na usta može dovesti do iznenađujuće neugodnih zdravstvenih problema. Ako se trenutno borite s prehladom onda vrlo dobro znate da vam je začepljen nos što može uzrokovati suha usta, loš zadah i probleme sa spavanjem, čisto da navedemo samo neke. Kad prehlada prođe, vratit ćete se u normalu, ali prave nevolje nastaju ako disanje na usta postane kronično - na primjer kao što je slučaj s djecom i odraslima s alergijama.

Dr. Yosh Jefferson, funkcionalni ortodont iz New Jerseyja, objašnjava da „disanje na usta iritira krajnike i adenoidnu vegetaciju (takozvani 'treći krajnik') što se kasnije prebacuje i na sinuse i time dodatno blokira gornje dišne putove". Ta se blokada pak ne može ispuhati iz nosa. Nadalje, ako udišete kisik kroz nos, on prolazi kroz mukoznu ili sluznu membranu do sinusa čime nastaje nitrični oksid kojeg vaše tijelo treba za normalan rad srca i krvnih žila. Zato ako ne dišete kroz nos vaša krv u biti ne dobiva dovoljno kisika.

Dr. Jefferson smatra da se problemu disanja na usta ne pridaje potrebna pozornost a upravo je to uzrok velikog broja problema sa zdravljem i ponašanjem, naročito kod djece školske dobi. Međutim, najneobičnija posljedica disanja na usta kod djece može biti deformacija lica i potpuno mijenjanje njegova oblika. Barem tako tvrdi sam Jefferosn u svojem stručnom radu objavljenom u časopisu Opća stomatologija (General Dentistry). Pacijenti s teškim slučajevima disanja na usta mogu razviti takozvani sindrom duguljastog lica - lice je tada dugo, usko i ima vrlo neatraktivne karakteristike, piše Jefferson. Ako su im upaljeni i krajnici, pacijenti često postavljaju čeljust u vrlo neobičan položaj kako bi došli do više zraka. Iako je opisani problem češći kod djece, nisu ga pošteđeni ni odrasli.

Ti ljudi misle da im je genetika podarila takva lica, ali u biti krivi su sami jer dišu na usta. Stanje se može popraviti kod djece, ali samo ako se problem uoči na vrijeme. Ortodont može primijeniti napravu koja širi čeljust čime će se proširiti i usta i otvoriti sinusi pa će dijete opet slobodno disati kroz nos. Postupak je izvediv i kod odraslih, ali je puno kompliciraniji. „Najbolje je tretman započeti što prije", kaže Jefferson i dodaje: „Izluđuje me to što je toliko djece koja dišu na usta, a nitko ništa ne poduzima po tom pitanju."

13.01.2011. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh