« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
RIJEDAK PRIZOR

Kiwi bijele boje izlegao se na Novom Zelandu

"Koliko znamo radi se o prvom sasvim bijelom ptiću izleglom u zatočeništvu", izjavio je predsjednik utočišta gdje se ptica nalazi

Bijeli kiwi
Bijeli kiwi (YouTube)
Više o

kivi

,

Novi Zeland

,

kiwi

,

bijeli kiwi

Rijedak kiwi bijele boje izlegao se na Novom Zelandu objavili su u petak dužnosnici za okoliš, prenosi Hina.

Ptić nazvan Manukura, ime dostojanstvenika na maorskom jeziku, izlegao se 1. svibnja u azilu Pukaha, sjeverno od glavnog grada Wellingtona, rečeno je iz istog izvora. "Koliko znamo radi se o prvom sasvim bijelom ptiću izleglom u zatočeništvu", izjavio je Bob Francis, predsjednik azila. Kiwiji su uobičajeno smeđi ali je stručnjak istaknuo da ptić pripada genetskoj skupini s bijelim mrljama na svom perju, otvarajući mogućnost da se ptica izlegne potpuno bijela. Francis je istaknuo da se ne radi o albino ptici.

Ove godine 14 ptića izleglo se u tom azilu, suprotno prosjeku od dva godišnje između 2005. i 2010. Simbolu Novog Zelanda kiwiju, netipičnoj ptici duga kljuna koja ne leti, prijete grabežljivci poput pasa, mačaka, štakora ili lasica. Preostalo je tek 70.000 kiwija na Novom Zelandu a nekim podvrstama prijeti istrebljenje. U azilu u Pukahi, osnovanom 2001., postavljene su stupice kako bi se ograničio broj grabežljivaca dok se svako jaje posebno čuva.

27.05.2011. 13:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh