« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POČINJE SLAVLJE

Kiribati su već dočekali Novu 2010. godinu

Proslave nove godine na Kiribatiju ne razlikuju se mnogo od proslava u ostalim dijelovima svijeta

(Wikipedia)
Više o

Kiribati

,

Nova godina

,

doček nove 2010.

Pacifička otočna država Kiribati, skupina ezotičnih tropskih koraljnih otoka koju je u 18. stoljeću otkrio kapetan James Cook na sam Badnjak, prva je ušla u Novu godinu 2010.

U 11 sati po srednjoeuropskom vremenu stanovnici Kiribatija su započeli novo desetljeće, dok će to posljednji danas učiniti Aleutski otoci smješteni uz obalu Aljaske.

Proslave nove godine na Kiribatiju ne razlikuju se mnogo od proslava u ostalim dijelovima svijeta.

Novu godinu stanovnici Kiribatija dočekuju u društvu bliskih i dragih osoba, najčešće kod kuće, uz obiteljsku večeru, zdravice, pjesmu i ples, a u ponoć zajedničkom molitvom pozdravljaju novu i opraštaju se od stare godine.

Kiribati (izgovara se Kiribas) neovisna je republika u sastavu Commonwealtha, smještena u Tihom oceanu. Kiribati se sastoje od 33 koraljna otoka, od kojih je 21 naseljen i okruženi su kilometarskim pješčanim plažama i palmama.

Pripadnici mlađih naraštaja možda će radije izabrati doček u nekom klubu ili 'maneabi', svojevrsnom društvenom domu.

Većina atola uzdignuta je jedva šest metara iznad mora, a okruženi su koraljnim grebenima koji stvaraju slikovite lagune pogodne za ribolov, ronjenje i ostale vodene sportove.

Prvi naseljeni otok koji dočekuje novu godinu je otok Kiritimati ili Božićni otok, najveći koraljni atol na svijetu površine 322 četvorna kilometra s jednako velikom lagunom. Otok Kiritimati otkrio je kapetan James Cook na Badnjak 1777.

Do 1994. istočna i zapadna otočna skupina nalazile su se s različitih strana međunarodne datumske granice pa je vremenska razlika između njih bila 23 sata. Predsjednik Kiribatija tada je predložio pomaknuti vremensku crtu pa je zahvaljujući tada donesenoj odluci sada vremenska razlika između otoka 2 sata.

Tako je otočje Kiribati postalo prva država koja je dočekala treće tisućljeće, a otok Caroline preimenovan je u Milenijski otok. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 11:16:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh