« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina
MOAI

Kipovi na Uskršnjim otocima imaju tijela

Misteriozni Moai, kipovi gigantskih glava koji "rastu" po cijelom Uskršnjem otoku imaju i ogromna tijela ukopana u zemlju

Da Moai imaju tijela zna se već gotovo jedno stoljeće
Da Moai imaju tijela zna se već gotovo jedno stoljeće (eisp.org)
Više o

Uskršnji otok

,

Rapa Nui

,

Moai

,

Thor Heyerdahl

,

Jo Anne van Tilburg

,

Katherine Scoresby Routledge

Moai, misteriozni golemi kipovi čije glave su zaštitni znak Uskršnjih otoka imaju i tijela, proporcionalno velika koja su ukopana metrima ispod zemlje. Otkriće je to projekta Kipovi Uskršnjeg otoka koji je krenuo otkapati dva kipa nakon godina nagovaranja lokalnih vlasti da im dozvole takva istraživanja.

Prema riječima voditeljice projekta, Jo Anne van Tilburg, otkrili su dva torza veličine sedam metara ukopana u zemlju, s golemim glavama koje vire iznad zemlje. Na leđima tijela pronađeni su znakovi koji će biti predmet nastavka istraživanja. 

No, ovo je ipak stara vijest, jer su prve fotografije tijela objavljene još dalekih 1914. i 1915., kad su Katherine i William Scoresby Routledge napravili prva iskapanja u sklopu ekspedicije Mana, a njihov je rad nastavio Thor Heyerdahl. Nakon avanture s preplovljavanjem Pacifika na brodu od slame, kojim je dokazao na koji su način Uskršnji otoci naseljeni, Heyerdahl je otkopao još nekoliko desetaka tijela. 

Uz sve to, o civilizaciji Rapa Nui zna se vrlo malo, tako da će otkriće simbola na leđima ukopanih tijela pomoći u rasvjetljavanju ove misterije.

26.05.2012. 14:16:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh