« Film
objavljeno prije 4 godine
NAJAVE

Kino Tuškanac: nastavak retrospektive Wima Wendersa

Dok se "Paris, Texas" mogao pogledati besplatno, ostali filmovi bit će dostupni na 24 sata svaki drugi dan tijekom idućih mjesec dana uz naknadu od 2,99 američkih dolara

Sve bolji program online
Sve bolji program online (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

Nakon otvaranja u petak s proslavljenim filmom 'Paris, Texas', posjetitelji prve online filmske retrospektive na ovim prostorima, u organizaciji kina 'Tuškanac', moći će u nastavku upoznati i manje poznate, ali svakako vrijedne klasike njemačkog redatelja Wima Wendera.

U nedjelju se prikazuje film ceste "U toku vremena" iz 1975., ovjenčan FIPRESCI nagradom u Cannesu, koji prati popravljača kino projektora Brunu koji vrijeme provodi putujući od jednog ostarjeloga kina do drugog.

Pritom susreće depresivna autostopera Roberta kojem se raspao brak te odlučuju zajedno nastaviti put trošnim cestama duž granice Istočne i Zapadne Njemačke.

U utorak, 21. travnja prikazuje se "Alice u gradovima" (1974.), autorov četvrti dugometražni igrani uradak i njegov prvi film ceste, koji s "Pogrešnim pokretom" i "U toku vremena" čini svojevrsnu "trilogiju ceste", najavljeno je iz kina Tuškanac.

Snimio ga je u razdoblju krize nakon neuspjeha zadnjeg projekta, a za priču filma inspiriralo ga je iskustvo njegova prijatelja Petera Handkea kao samohranog roditelja.

Radnja prati njemačkog pisca koji se iz SAD-a vraća u Njemačku, a spletom okolonsti završi putujući s njemačkom djevojčicom Alice u potrazi za majkom koja je nestala.

Tijekom pripreme filma, Wenders je navodno zamalo odustao od snimanja saznavši da je Peter Bogdanovich snimio film slične tematike (Paper Moon, 1973.), no ipak je nastavio s projektom i danas se pamti kao jedno od njegovih najboljih ostvarenja.

Dok se "Paris, Texas"  mogao pogledati besplatno, ostali filmovi bit će dostupni na 24 sata svaki drugi dan tijekom idućih mjesec dana uz naknadu od 2,99 američkih dolara, okvirne protuvrijednosti 20 kuna po filmu.

20.04.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh