« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
INVESTICIJE

Kinezi ulažu 10 milijardi eura u istočnu Europu

Kina je u regiju srednje i istočne Europe od 2004. do 2010., uložila 622 milijuna eura, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Wen Jiabao

,

istočna Europa

Kina će otvoriti više od 10 milijardi eura kreditnih linija kako bi financirala projekte diljem srednje i istočne Europe, najavio je premijer Wen Jiabao, prenosi Hina.

"Da bismo produbili suradnju između naših zemalja i regija, kineska vlada odlučila je otvoriti posebnu kreditnu liniju od 10 milijardi dolara kojima će podržati projekte suradnje u infrastrukturi, novim tehnologijama i zelenom gospodarstvu", rekao je Wen na međunarodnom radnom sastanku predsjednika vlada "Poljska - Srednja Europa - Kina".

Peking će osnovati i "kinesko-srednjeeuropski fond za suradnju u investicijama", a u prvoj fazi taj će fond prikupiti 500 milijuna dolara", najavio je.

"Kina će pozvati svoje tvrtke da stvore tehnološke i gospodarske zone u vašim zemljama u pet idućih godina", najavio je Wen na gospodarskom sastanku na vrhu koji je osim 16 premijera iz zemalja srednje i istočne Europe okupio i predstavnike 300 kineskih tvrtki.

O zanimanju kineskih tvrtki govori i prošlotjedni posjet Hrvatskoj predstavnika kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO), koji su s hrvatskim dužnosnicima razgovarali o razvoju lobističkog centra i prometnog koridora za kineske robe namijenjene europskom tržištu, a s naglaskom na luku Rijeka kao poveznicom sa Srednjom Europom.

Kina je u regiju srednje i istočne Europe od 2004. do 2010., uložila 622 milijuna eura, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina, navodi Institut za razvoj srednje i istočne Europe.

Wen je najavio da će "Kina surađivati sa zemljama srednje i istočne Europe kako bi recipročno otvorila tržišta i potaknula komercijalnu razmjenu do 100 milijarda dolara 2015. godine".

Također je Kina "spremna uvoziti više robe iz te europske regije", rekao je i obećao je da će "olakšati gospodarstvenicima iz te regije sudjelovanje na izložbama i sajmovima u Kini".

Hrvatski premijer treba u četvrtak na marginama sastanka razgovarati s premijerom Wenom i upoznati ga s projektima od posebnog interesa za moguća kineska ulaganja u Hrvatsku, poput kompleksa Luke Rijeka, željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Botovo u koridoru Vb te projektima iz područje energetike.

Na sastanku u Varšavi okupili su se i premijeri Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovačke, Slovenije i Poljske, zemlje domaćina, a s nekima od njih bilateralne susrete trebao bi održati Milanović.

26.04.2012. 13:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh