Metro-portal.hr

objavljeno 26.04.2012. 13:54:00
INVESTICIJE

Kinezi ulažu 10 milijardi eura u istočnu Europu

Kina je u regiju srednje i istočne Europe od 2004. do 2010., uložila 622 milijuna eura, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina

Fotografija vijesti

Kina će otvoriti više od 10 milijardi eura kreditnih linija kako bi financirala projekte diljem srednje i istočne Europe, najavio je premijer Wen Jiabao, prenosi Hina.

"Da bismo produbili suradnju između naših zemalja i regija, kineska vlada odlučila je otvoriti posebnu kreditnu liniju od 10 milijardi dolara kojima će podržati projekte suradnje u infrastrukturi, novim tehnologijama i zelenom gospodarstvu", rekao je Wen na međunarodnom radnom sastanku predsjednika vlada "Poljska - Srednja Europa - Kina".

Peking će osnovati i "kinesko-srednjeeuropski fond za suradnju u investicijama", a u prvoj fazi taj će fond prikupiti 500 milijuna dolara", najavio je.

"Kina će pozvati svoje tvrtke da stvore tehnološke i gospodarske zone u vašim zemljama u pet idućih godina", najavio je Wen na gospodarskom sastanku na vrhu koji je osim 16 premijera iz zemalja srednje i istočne Europe okupio i predstavnike 300 kineskih tvrtki.

O zanimanju kineskih tvrtki govori i prošlotjedni posjet Hrvatskoj predstavnika kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO), koji su s hrvatskim dužnosnicima razgovarali o razvoju lobističkog centra i prometnog koridora za kineske robe namijenjene europskom tržištu, a s naglaskom na luku Rijeka kao poveznicom sa Srednjom Europom.

Kina je u regiju srednje i istočne Europe od 2004. do 2010., uložila 622 milijuna eura, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina, navodi Institut za razvoj srednje i istočne Europe.

Wen je najavio da će "Kina surađivati sa zemljama srednje i istočne Europe kako bi recipročno otvorila tržišta i potaknula komercijalnu razmjenu do 100 milijarda dolara 2015. godine".

Također je Kina "spremna uvoziti više robe iz te europske regije", rekao je i obećao je da će "olakšati gospodarstvenicima iz te regije sudjelovanje na izložbama i sajmovima u Kini".

Hrvatski premijer treba u četvrtak na marginama sastanka razgovarati s premijerom Wenom i upoznati ga s projektima od posebnog interesa za moguća kineska ulaganja u Hrvatsku, poput kompleksa Luke Rijeka, željezničke pruge Rijeka-Zagreb-Botovo u koridoru Vb te projektima iz područje energetike.

Na sastanku u Varšavi okupili su se i premijeri Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovačke, Slovenije i Poljske, zemlje domaćina, a s nekima od njih bilateralne susrete trebao bi održati Milanović.

26.04.2012. 13:54:00
http://metro-portal.hr/kinezi-ulazu-10-milijardi-eura-u-istocnu-europu/70427/