« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
INVAZIJA

Kinezi kupuju stanove na Manhattanu više od Rusa

Po prvi put Kinezi su postali najčešći strani kupci stanova na Manhattanu, procjenjuju posrednici u trgovini nekretninama

Kinezi navalili na stanove u New Yorku
Kinezi navalili na stanove u New Yorku (Arhiva)
Više o

Manhattan

,

stanovi

Rusi su godinama bili najčešći strani kupci stanova na Manhattanu, no sada su prvi Kinezi koji iskorištavaju pad interesa ruskih kupaca, čija je aktivnost pala nakon izbijanja nemira u Ukrajini i uvođenja američkih sankcija Rusiji.

Bogati Kinezi troše novac na nekretnine u New Yorku i nekim drugim velikim gradovima širom svijeta, uključujući London i Sydney, jer traže sigurna mjesta gdje će uložiti svoju gotovinu i omogućiti svojoj djeci obrazovanje na Zapadu.

Reuters je zatražio od pet vodećih brokera za nekretnine da rangiraju kupce u New Yorku. Svi oni stavili su Kineze na prvo mjesto, kako po količini kupljenih stanova tako i po njihovoj vrijednosti. Razlikuju se samo mišljenja o tome jesu li iza njih Rusi, Europljani ili Južnoamerikanci.

Nema službenih podataka o nacionalnoj pripadnosti kupaca zbog američkog zakona o ravnopravnom stanovanju koji građane štiti od diskriminacije.

Ne tako davno, ruski oligarsi dominirali su svijetom njujorških nekretnina kupovanjem luksuznih stanova, poput penthousea kojeg je dizajnirao Robert A.M. Stern za čak 88 milijuna dolara, ili zamka s dvoranom za bal i vrtom na krovu za 75 milijuna. Sada je Rusa sve manje, kažu mnogi trgovci nekretninama, a uglavnom je to iz straha da će se situacija u Ukrajini pogoršati, te da će američke sankcije protiv Rusa postati strože.

26.04.2014. 14:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh