« Fun
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
muljanje ne poznaje granice

Kineski Richie Rich mešetario ispod pulta

Drugi najbogatiji Kinez otkrio sve čari Zapada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Huang Guangyu

,

kineski bogataš

,

malverzacije

Huang Guangyu, jedan od najbogatijih Kineza, vlasnik najvećeg kineskog lanca za prodaju električne i elektroničke opreme Gome, zadržan je u pritvoru pod sumnjom da je nezakonito manipulirao cijenom dionica.

Trgovanje dionicama tvrtke Gome Electrical Appliances Holdings na burzi u Hong Kongu obustavljeno je u ponedjeljak dok se čekaju informacije koje bi mogle utjecati na njihovu vrijednost, prema priopćenju burze.

Inače dobro obaviješteni financijski časopis Caijing objavio je da je 39-godišnji Huang pod istragom zbog burzovnih malverzacija te da je u srijedu pritvoren.

Huang čije se bogatstvo procjenjuje na 18,4 milijarde juana (2,14 milijarde eura) dospio je na drugo mjesto Forbesove liste najbogatijih ljudi u Kini koju je taj američki časopis objavio u listopadu.

Prema Caijingu koji ne otkriva svoje izvore, Huang je umiješan u manipulaciju dionicama tvrtke čiji je vlasnik njegov stariji brat Huang Junqin.

Policija nije htjela slučaj komentirati za agenciju Xinhua, a tvrtka Gome je priopćila da "ne može potvrditi točnost informacija iz medija", ali da "provodi nužnu istragu kako bi utvrdila njihovu istinitost".

Braća Huang bila su pod istragom i 2006. zbog nezakonitog dobivanja zajma, ali su u siječnju 2007. oslobođeni optužbe, prema agenciji Xinhua. (hina/metro-portal)

24.11.2008. 15:15:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh