« Fun
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
halo bing

Dinosaur u oglasniku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

dinosaur oglasnik

,

prodaje se dinosaur

,

Goncalo Ribeiro

"Prodaje se dinosaurova kralježnica, 90% potpuna", oglasio je na internetu Goncalo Ribeiro koji se, deset godina nakon što je na zapadu Portugala pronašao ostatke dinosaura, napokon odlučio rastati od svojega blaga, bez obzira na sve polemike koje je izazvao.

"Jednoga smo dana, ravnajući teren, naletjeli na kamenčiće. Ali kada sam malo bolje pogledao, vidio sam da nije riječ o običnom kamenju!", priča Ribeiro.

Kada su iskopali "kamenčiće", ugledali su rep sauropoda dugačak 3,6 metara. Nalaz je star približno 150 milijuna godina i ima "veliku znanstvenu vrijednost", potvrdio je paleontolog Octavio Mateus.

"Nije imalo smisla ponuditi ga muzeju", rekao je jednostavno Ribeiro. "Iznosi koje su nudili bili su daleko od troškova".

Ne želeći točno navesti o kojim je "troškovima" riječ, Ribeiro je priznao da je "odbio ponudu od 100 tisuća eura jer to nije bilo dovoljno".

"Ne ponude li dovoljno, nema veze, zadržat ću ga"

Octavio Mateus iz Jurskog muzeja u Lourinhi poslao je otvoreno pismo oglasnicima koji su, uz sliku, oglasili prodaju "predmeta" u rubrici "antikviteti". U pismu je osudio "prodaju paleontološke baštine kao da je riječ o automobilu ili cipelama".

"Portugal je zemlja vrlo bogata dinosaurima, 7. u svijetu. Ali i uz to, ti su fosili rijetki i nema ih toliko da bismo si mogli priuštiti da ih rasprodajemo kao bilo koju robu", ističe paleontolog.

Mateus potvrđuje da je riječ o sauropodu, dinosauru iz jurskog doba, jednome od najvećih koji su živjeli na zemlji. No, ipak sa žaljenjem u glasu priznaje da ne zna o kojoj je točno vrsti riječ jer "nije želio dalje istraživati".

Odbio je i raspravljati o vrijednosti otkrića. "Dinosauri su rijetki", odgovorio je. "Ovaj je dovoljno rijedak da ostane dostupan javnosti, ali ne toliko da opravda vrtoglave cijene koje se traže".

"Dinosaur nema ekonomsku cijenu, samo neprocijenjivu vrijednost za znanost", kaže Mateus.

No, Ribeiro je uvjeren da će mu netko ipak na kraju ponuditi "pravu cijenu". (hina/metro-portal)

22.11.2008. 13:55:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh