Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2008. 15:15:10
muljanje ne poznaje granice

Kineski Richie Rich mešetario ispod pulta

Drugi najbogatiji Kinez otkrio sve čari Zapada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Huang Guangyu, jedan od najbogatijih Kineza, vlasnik najvećeg kineskog lanca za prodaju električne i elektroničke opreme Gome, zadržan je u pritvoru pod sumnjom da je nezakonito manipulirao cijenom dionica.

Trgovanje dionicama tvrtke Gome Electrical Appliances Holdings na burzi u Hong Kongu obustavljeno je u ponedjeljak dok se čekaju informacije koje bi mogle utjecati na njihovu vrijednost, prema priopćenju burze.

Inače dobro obaviješteni financijski časopis Caijing objavio je da je 39-godišnji Huang pod istragom zbog burzovnih malverzacija te da je u srijedu pritvoren.

Huang čije se bogatstvo procjenjuje na 18,4 milijarde juana (2,14 milijarde eura) dospio je na drugo mjesto Forbesove liste najbogatijih ljudi u Kini koju je taj američki časopis objavio u listopadu.

Prema Caijingu koji ne otkriva svoje izvore, Huang je umiješan u manipulaciju dionicama tvrtke čiji je vlasnik njegov stariji brat Huang Junqin.

Policija nije htjela slučaj komentirati za agenciju Xinhua, a tvrtka Gome je priopćila da "ne može potvrditi točnost informacija iz medija", ali da "provodi nužnu istragu kako bi utvrdila njihovu istinitost".

Braća Huang bila su pod istragom i 2006. zbog nezakonitog dobivanja zajma, ali su u siječnju 2007. oslobođeni optužbe, prema agenciji Xinhua. (hina/metro-portal)

24.11.2008. 15:15:10
http://metro-portal.hr/kineski-richie-rich-mesetario-ispod-pulta/13264/