« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KONSTRUKTIVNA ULOGA

Kineski premijer želi spriječiti rat i kaos u Siriji

Wen Jiabao, kineski premijer, izjavio je da će njegova zemlja kroz rad u Ujedinjenim narodima pokušati okončati krvoproliće u Siriji

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

Sirija

,

Ujedinjeni narodi

,

oružani sukob

,

građanski rat Sirija

Kineski premijer Wen Jiabao u utorak je izjavio kako je nužno spriječiti rat i kaos u Siriji i najavio da će kroz rad u Ujedinjenim narodima pokušati dovesti do završetka nereda u toj zemlji, javlja Hina.

Rekao je to nekoliko dana pošto su Kina i Rusija blokirale rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je podupirala arapski plan da sirijski predsjednik Bašar al-Asad ode s vlasti.

Wen je s novinarima razgovarao zajedno s predsjednikom Europskoga vijeća i Europske komisije uoči pekinškoga summita EU-a i Kine. Dodao je da ne želi nikoga štititi, pa ni sirijsku vladu.

"Kad je u pitanju Sirija, najvažnije je sad spriječiti rat i kaos da bi se sirijski narod spasio većih patnji", odgovorio je Wen na novinarsko pitanje.

"Za ostvarenje toga cilja Kina podupire sva nastojanja u skladu s poveljom i načelima Ujedinjenih naroda i spremni smo jačati komunikaciju sa svim stranama u Siriji i međunarodnoj zajednici te nastaviti igrati konstruktivnu ulogu. Kina apsolutno ne kani protežirati nijednu stranu, pa ni sirijske vlasti".

Kina je izvrgnuta kritikama zbog blokiranja rezolucije, a ona se pravda politikom nemiješenja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

S Wenom je u Velikoj dvorani naroda bili predsjednik Europskoga vijeća Herman Van Rompuy koji je rekao da bi članice UN-ova Vijeća sigurnosti morale nešto poduzeti u vezi sa Sirijom. Van Rompuy je s Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europske komisije u Pekingu na summitu s kineskim vodstvom. Taj je sastanak premješten s kraja prošle godine jer su se tada eurospki čelnici mučili s dužničkom krizom.

U ponedjeljak je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay optužila sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada da, ohrabren neuspjehom Vijeća sigurnosti da ga osudi rezolucijom, pucanjem u civile želi zaustaviti prodemokratske prosvjede.

14.02.2012. 13:20:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh