« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
OPASNO PODZEMLJE

Kineski i ekvadorski rudari nemaju čileansku sreću

U kineskom ugljenokopu nestalima se smatra još 11 rudara; 26 ih je poginulo. U Ekvadoru trojica od četvorice zarobljenih rudara ponađena su mrtva

Kineski i ekvadorski rudari nemaju čileansku sreću
Kineski i ekvadorski rudari nemaju čileansku sreću (Shutterstock)
Više o

Kina

,

Čile

,

nesreća

,

Ekvador

,

rudnik

,

rudari

Kineske spasilačke službe u nedjelju su obznanile da ima malo nade da je 11 rudara zarobljenih u ugljenokopu u središtu Kine još živo. U eksploziji metana 9. listopada u rudniku Yuzhou u pokrajini Henan poginulo je 26 rudara, a 11 ih se smatralo nestalim. U oknu je tada bilo 276 rudara, a 239 ih se uspjelo spasiti. "Ima malo izgleda da je 11 rudara preživjelo i trebat će nam još četiri do pet dana da ih pronađemo", rekao je Du Bo, zamjenik voditelja operacije spašavanja, prenosi China News Service.

Pretpostavlja se da su rudari zatrpani ispod više od 2.500 tona prašine nastale nakon eksplozije. Zatrpani rudari nalaze se na 50 do 80 metara od ulaska u rudnik, a izvlačenje sprječava upravo gusta prašina. Po službenim podacima, prošle godine je 2.631 ljudi poginulo u kineskim rudnicima, najopasnijima u svijetu.

Loše vijesti stiži s drugog kraja svijeta. Trojica od četvorice rudara koji su ostali zarobljeni u rudnika zlata u Ekvadoru pronađena su u subotu mrtva, dok je status četvrtog i dalje nepoznat, kazali su dužnosnici. Do nesreće je došlo u petak, nedugo nakon što je završilo povijesno spašavanje 33 rudara u Čileu koji su pod zemljom u rudniku San Jose proveli zarobljeni rekordnih gotovo 10 tjedana.

Četvorica rudara ostala su zarobljena oko 150 metara ispod zemlje u rudniku Casa Negra nakon što je uslijed urušavanja blokiran izlaz iz rudnika. "Trojica od četvorice zarobljena rudara pronađena su mrtva", rekao je neimenovani izvor iz spasilačke službe. Rudari su ostali zarobljeni na petom nivou rudnika, te se vjerovalo da se nalaze u galeriji oko 60 metara širokoj i dva metra visokoj. Taj rudnik zlata i srebra zapošljava oko 100 ljudi. (hina/metro-portal)

17.10.2010. 10:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh