Metro-portal.hr

objavljeno 08.10.2010. 12:19:51
LIU XIAOBO

Zatočeni kineski aktivist dobio Nobela za mir

Za stalne i nenasilne napore na promicanju ljudskih prava u Kini Liu Xiaobo dobio je Nobelovu nagradu za mir

Prosvjed za Liu Xiaoboa
Prosvjed za Liu Xiaoboa (Wikipedia)

Zatočeni kineski prodemokratski aktivist Liu Xiaobo dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu nagrade, prenose agencije.

Liu Xiaobo, profesor književnosti, trenutačno se nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

Predsjednik Nobelova odbora Thorbjorn Jagland kazao je da je Liu izabran jednoglasno zbog svojih "dugotrajnih i nenasilnih napora na promicanju ljudskih prava u Kini", prenosi agencija dpa. Obrazlažući odluku, Jagland je naglasio da Odbor "vjeruje u blisku povezanost ljudskih prava i mira". On je dodao da kineska vlada "krši" nekoliko međunarodnih konvencija, te vlastiti ustav koji uključuje i slobodu govora i okupljanja.

Liu (54) je jedan od autora Povelje 08, političkog manifesta sličnog Povelji 77 koju su sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća objavili češki i slovački disidenti okupljeni oko Vaclava Havela. Liu se od prosinca prošle godine, godinu dana nakon objavljivanja Povelje, nalazi u zatvoru gdje služi 11-godišnju kaznu zbog potkopavanja moći države.

U središte pozornosti javnosti došao je još 1989. kao jedan od vođa prodemokratskih prosvjeda na Tiananmenu. Tada je uhićen i tijekom devedesetih je proveo 20 mjeseci u zatvoru, te tri godine u radnom logoru, prenosi agencija Reuters.

Dodjela Nobelove nagrade Liuu nije iznenađenje jer je on uz afganistansku aktivisticu Simu Samar u svjetskim medijima slobio za glavnog kandidata uoči izbora.

Nagrada, koja uključuje i novčani iznos od oko 1,5 milijuna dolara, bit će službeno dodijeljena u Oslu 10. prosinca. Zasad nije poznato tko će primiti nagradu ako to Liu ne bude u mogućnosti.(hina/metro-portal)

 

08.10.2010. 12:19:51
http://metro-portal.hr/kineski-disident-dobio-nobela-za-mir/49421/