« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Kineska vojska u Lhasi uvela policijski sat

Traže se gosti iz inozemstva i strane novinare.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kina

,

Tibet

,

Dalaj Lama

,

Lhasa

,

Free Tibet

,

policijski sat

,

vojne patrole

Kineski vojnici pod punom opremom patroliraju i u subotu ulicama Lhase, glavnoga grada autonomne regije Tibet, gdje se danas obilježava godišnjica protukineskih prosvjeda održanih 2008. godine, u kojima je po službenim podacima poginulo 19 osoba, prenose svjetske agencije, pozivajući se uglavnom na telefonske izjave stanovnika.

Prema informacijama Tibetanaca u egzilu u neredima su prošle godine ubijene 203 osobe.

Od brojnih stranih medija, u gradu se, prenosi dpa, nalazi jedino izvjestitelj lista South China Morning Post, čije je sjedište u Hong Kongu. "Napetost se osjeća posvuda, naoružani policajci već nekoliko dana zaredom idu od kuće do kuće provjeravajući ima li ondje gostiju iz inozemstva ili stranih novinara", prenosi list, te dodaje kako su "svi veći samostani zatvoreni, a naoružane policijske ophodnje obilaze grad danju i noću".

"Policija je naredila da se kasno sinoć blokiraju prilazi centru grada, a trgovine i mjesta za zabavu morala su biti zatvorena do 22:00 sata", izvijestio je South China Morning Post. Stephanie Brigden, direktorica udruge Free Tibet čije je sjedište u Londonu smatra da je u Lhasi i u okolnim mjestima na snazi zapravo policijski sat.

Prošlogodišnji prosvjed budističkih redovnika proširio se na gotovo sve samostane u gradu. Tada su Tibetanci u inozemstvu također organizirali prosvjede, zahtijevajući neovisnost Tibeta i pozivajući svijet da izvrši pritisak na Kinu u pogledu poštovanja ljudskih prava uoči Olimpijskih igara u Pekingu."Bez osobne iskaznice lokalno se stanovništvo ne može nikuda kretati", rekla je u telefonskom razgovoru novinaru France pressea zaposlenica jednoga hotela smještenog u središtu Lhase. Njezin kolega, koji je također želio ostati anoniman, kazao je kako hoteli još od kraja prošle godine ne primaju goste iz drugih država.

Već nekoliko tjedana, Kinezi razmještaju svoje snage sigurnosti na Tibetu i u svim okolnim regijama, nastojeći izbjeći probleme iz prošlosti - obilježavanje 10. ožujka, kada se navršilo 50 godina od krvave tibetanske pobune protiv Kine te 14. ožujka, prve godišnjice nereda u Lhasi, kada su budistički redovnici prosvjedom željeli obilježiti 49. godišnjicu pobune.

Kina je zauzela Tibet početkom pedesetih godina, a nakon neuspjele pobune Tibetanaca, duhovni vođa Dalaj lama izbjegao je u egzil u indijsku Dharamsalu. Oko 2.500 do 3.000 Tibetanaca svake godine prelazi Himalaju bježeći u Nepal.

Jedinoga prosvjednika koji je u utorak, 10. ožujka, unatoč svemu uspio nakratko prosvjedovati u gradiću Lithangu u susjednoj pokrajini Sechuan, izvikujući slogane u prilog Dalaj lami i neovisnosti Tibeta, vrlo je brzo privela policija. (hina/metro-portal)

14.03.2009. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh