« Život
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
CIJENA POBUNE

Kineska vlada naplatila poznatom disidentu 1,3 milijuna dolara poreza

Pristaše kineskog umjetnika kojega su vlasti 81 dan držale u pritvoru tvrde da je tužba pokušaj vlasti da ušutka najpoznatijeg kineskog društvenog kritičara

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

ljudska prava

,

Ptičje gnijezdo

,

Ai Weiwei

Koliko je velika cijena suprotstavljanja kineskim vlastima zasigurno najbolje zna umjetnik i disident Ai Weiwei koji je prisiljen platiti oko 1,3 milijuna američkih dolara na ime poreznog duga, prenosi Hina.

Pristaše kineskog umjetnika kojega su vlasti 81 dan držale u pritvoru, a što su osudile međunarodne udruge, tvrde da je tužba pokušaj vlasti da ušutka najpoznatijeg kineskog društvenog kritičara.

Autor stadiona "Ptičje gnijezdo" za Olimpijske igre u Pekingu, 54-godišnji Ai je u utorak poslije podne u poreznom uredu uplatio iznos koji su prikupile njegove pristaše.

Dužan je ukupno 15 milijuna juana (2,4 milijuna dolara), jer vlasti od njega potražuju i 6,6 milijuna juana kazne za navodnu utaju porezu, što on odbija platiti jer bi time prešutno priznao izmišljenu krivnju.

Ai je tužbe nazvao nezakonitima i ne gaji nade da će vlasti obustaviti sudski proces jer ga žele ocrniti i prikazati kao lašca.

"Jedino želim učiniti predmet vidljivim, kako bi javnost imala potpun uvid", rekao je umjetnik kojega su vlasti pritvorile u travnju te bez podizanja optužnice do kraja lipnja držale na tajnom mjestu.

Objasnio je da je porez platio kako bi zaštitio suprugu, zakonski odgovornu osobu njegova poduzeća kojoj inače prijeti zatvorska kazna.

Oko 30.000 donatora prikupilo je 9 milijuna juana, a donacije još stižu. Ai je najavio da će novce, preostale od uplate poreza, vratiti donatorima.

15.11.2011. 16:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh