« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KRITIKE IZ KINE

Kineska televizija uputila kritike američkom dogovoru o zaduženju

Prema zadnjim informacijama iz svibnja 2011., Kina je najveći vjerovnik Sjedinjenih Država s oko 1.160 milijardi dolara obveznica ministarstva financija

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

američki dug

,

SAD Kina

„Američki su pregovori o zaduživanju politički spektakl, a ne temeljiti i suštinski dogovor", prenijela je kineska državna televizija, piše Hina.

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju navečer po američkom vremenu objavio je da su vođe demokrata i republikanaca u Kongresu postigli dogovor koji omogućuje SAD-u da izbjegne katastrofu nakon 2. kolovoza kada istječe rok ministarstva financija za dogovor nakon čega zemlji prijeti nelikvidnost i stečaj.

Obama je u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući najavio da bi prijedlog zakona trebao biti potvrđen idućih dana i u Predstavničkom domu i u Senatu.

"Riječ je prije o svojevrsnom političkom spektaklu nego o temeljitom dogovoru", ocijenjeno je u programu kineske televizije.

Kineska vlada dosad nije službeno reagirala na informaciju o američkom dogovoru.

Sporazum, koji je Obama predstavio u nedjelju navečer nakon mukotrpnih pregovora, predviđa podizanje granice zaduživanja za najmanje 2.100 milijardi dolara, na 14.300 milijardi dolara.

Olakšanje, koje je zavladalo nakon postignutog dogovora, prvu je konkretnu posljedicu već imalo na tokijskoj burzi koja je odmah po objavi dobila 1,70 posto na vrijednosti.

Prema zadnjim informacijama iz svibnja 2011., Kina je najveći vjerovnik Sjedinjenih Država s oko 1.160 milijarda dolara obveznica ministarstva financija.

01.08.2011. 19:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh