« Svijet
objavljeno prije 9 godina
NAKON 50 GODINA

Kina ukida radne logore za političke i vjerske disidente

U Kini ima 310 logora koje represivne vlasti nazivaju reedukacijskim logorima

Fotografija vijesti
Više o

radni logori

,

Kina

Iako vijest izgleda kao da dolazi iz nekih davnih staljinističkih vremena, Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu u ponedjeljak kineski mediji pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping.

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav "reedukacije radom" koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine. "Korištenje sustava reedukacije radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta)", javila je u ponedjeljak kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Vijest je potvrdio i ugledni časopis "Caixin", ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene. Sustav radnih logora za reedukaciju uveden je u kineski pravni sustav 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna. List "China Daily" je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 reedukacijskih logora.

07.01.2013. 12:00:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh