« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NOVI ZAKON

Kina ublažava politiku kažnjavanja smrtnom kaznom?

Smrtne kazne u Kini trenutno se izriču za 68 kaznenih djela, a ta brojka bi se mogla smanjiti

(Wikipedia)
Više o

Todd Phillips

,

smrtna kazna

Kina bi mogla smanjiti broj kaznenih djela za koje je predviđena smrtna kazna. Nacrt izmjena kaznenog zakona predviđa zamjenu smrtnih kazni dužim zatvorskim kaznama. Smrtne se kazne trenutačno izriču za 68 kaznenih djela, prenosi list China Daily i dodaje da su od toga 44 nenasilni zločini.

Nacrt također predviđa izuzimanje od smrtne kazne osoba starijih od 70 godina. Dokument bi se pred zastupnicima trebao naći u kolovozu, navodi list.

Prema listu Global Times, s popisa će se ukloniti tri kaznena djela: poticanje na zločin, gospodarski kriminal te kaznena djela koja se mogu riješiti drugim zakonima, kao što je otmica.

"Nema potrebe za tolikim brojem kapitalnih kaznenih djela. To ne smanjuje kriminalitet, a uz to šalje negativnu sliku Kine u svijet", rekao je Chu Huaizhi, profesor kaznenog prava na Sveučilištu u Pekingu.

>> 'Izvršenje smrtne kazne injekcijom nije okrutno'

No, drugi drže da bi se kaznena djela poput korupcije i dalje trebala kažnjavati smrtnom kaznom.

"Nepraktično je ukinuti smrtnu kaznu za sva 44 (nenasilna) kaznena djela, npr. za korupciju koja je vrlo raširena u Kini i negativno utječe na naše društvo", kaže Liu Renwen, znanstvenik na Akademiji društvenih znanosti.

Ranije ovoga mjeseca, Kina je pogubila Wena Qianga, bivšeg državnog odvjetnika okruga Chongqing, koji je bio optužen za korupciju povezanu s organiziranim kriminalom, a nekoliko stranaca pogubljena su ove godine nakon što su osuđeni zbog trgovine drogom. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 13:58:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh