« Život
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
RURALNA TRAGIČNOST

Kina: Seoska djeca imaju veću stopu smrtnosti od gradske

U studiji hrvatskoga Centra za globalno zdravlje iz Splita stoji kako su upala pluća, porođajna asfiksija i komplikacije vezane uz prijevremeni porođaj vodeći uzroci smrti kineske djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Split

,

djeca

,

Kina

,

centar za globalno zdravlje

,

igor rudan

Kineska djeca sa sela imaju tri do šest puta veći rizik od gradske djece da će umrijeti prije pete godine, kaže se u studiji hrvatskih znanstvenika koji su se bavili velikom razlikom u zdravstvenoj skrbi za bogate i siromašne u Kini.

U studiji hrvatskoga Centra za globalno zdravlje iz Splita objavljenoj u petak u znanstvenom časopisu Lancetu, a prenijeli su je i China Daily i talijanska novinska agencija Ansa, piše kako su upala pluća, porođajna asfiksija i komplikacije vezane uz prijevremeni porođaj vodeći uzroci smrti kineske djece mlađe od pet godina.

Istraživači su predvidjeli da će komplikacije povezane s prijevremenim porođajem uskoro ostati vodeći uzrok smrti jer veća dostupnost bolnica znatno smanjuje broj umrlih od upale puća.

Znanstvenici pod vodstvom Igora Rudana pretražili su javne baze podataka za razdoblje od 1990. do 2008. Među pretraženim je dokumentima i 206 dugoročnih studija o uzrocima smrti djece do pet godina. Po studiji splitskoga Centra, stopa smrtnosti djece pala je od 1990. do 2008. za 71 posto, s 64,6 na 18,5 promila. Ali ostao je velik nesrazmjer između zdravstvene zaštite u bogatim velikim gradovima i na siromašnome selu.

"Smanjivanje stope smrtnosti djece u Kini snažno je uvjetovano stupnjem socioekonomskoga razvoja", kaže se u studiji. Kineske vlasti kažu da se bave tim problemom od 2003. Uveden je skroman sustav zdravstvenoga osiguranja koji će, nadaju se, pomoći najsiromašnijima da dobiju osnovnu zdravstvenu skrb. (hina/metro-portal)

27.03.2010. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh