« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
TAJFUNI, OLUJE,...

Kina se bori s najgorim poplavama u povijesti, kiša prijeti Japanu

Meteorolozi najavljuju obilne padaline iz dva odvojena sustava koji će pogoditi istočni i zapadni dio Japana

Kina poplava
Kina poplava (Getty Images)
Više o

Japan

,

tajfun

,

oluje

,

raketni napad

,

Hristo Bojčev

Obilne kiše i snažni vjetrovi pogodili su u četvrtak istočnu Aziju, prisilivši vlasti na evakuaciju stotina tisuća ljudi u Japanu i suočivši Kinu s najgorim poplavama posljednjih godina.

Na Filipinima se polako vraća struja u milijune domova u Manili i oko nje, nakon što je tajfun Conson u utorak navečer pogodio grad jače nego što se očekivalo. Službeni podaci govore o 37 mrtvih i 42 nestalih.

Tropskoj oluji Risk snižena je u četvrtak kategorija iz tajfuna u oluju, ali meteorolozi predviđaju da bi mogla ojačati dok bude prelazila Južnokinesko more i kretala se prema južnoj Kini te Vijetnamu.

Kineska novinska agencija Xinhua navodi da će oluja donijeti obilne kiše nad gradovima Sanya na otoku Hainanu te Guandongu i Guangxiu.

Više od 24.000 ribarica sklonjeno je u luke oko Hainana, a trajektne veze između otoka i kopna bit će preko noći prekinute, navodi Xinhua.

Tajfuni i tropske oluje redovito pogađaju Filipine, Kinu, Tajvan i Japan u drugoj polovici godine, prikupljajući snagu iz toplih voda Pacifičkog oceana i Južnokineskog mora prije nego oslabe nad kopnom.

Japanska agencija Kyodo prenosi da su lokalne vlasti naredile evakuaciju oko 300.000 stanovnika, jer meteorolozi najavljuju obilne padaline iz dva odvojena sustava koji će pogoditi istočni i zapadni dio zemlje. Prema službenim podacima, u poplavama u Japanu dosad su poginule dvije osobe.(hina/metro-portal)

15.07.2010. 17:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh