« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NARUŠENI ODNOSI

Kina protestira zbog dodjele Nobela za mir disidentu Xiaobou

Dodjela nagrade za mir Liuu Xiaobou proturječna je njezinim ciljevima i opscesna, napominje službena Kina

Nobelova nagrada
Više o

Kina

,

Nobelova nagrada

,

ljudska prava

,

Nobelova nagrada za mir

,

otpisivanje dugova

Kina je oštro osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir zatočenom kineskom disidentu Liuu Xiaobou, ocijenivši da je odluka u suprotnosti s ciljevima nagrade te upozorivši da će to naštetiti kineskim odnosima s Norveškom, prenose agencije.

Liu Xiaobo (54), profesor književnosti, od prosinca prošle godine služi 11-godišnju kaznu zatvora zbog potpisivanja manifesta 2008. u kojem je zajedno s drugim kineskim disidentima tražio slobodu govora i održavanje višestranačkih izbora u Kini.

>>Zatočeni kineski aktivist dobio Nobela za mir

"Dodjela nagrade za mir toj osobi proturječna je njezinim ciljevima i opscesna", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje prenosi Reuters. "Liu Xiaobo osuđen je na zatvorsku kaznu jer je prekršio kineski zakon. Njegova djela dijametralno su suprotna ciljevima Nobelove nagrade", dodaje se.

"Nobelov zahtjev bio je da se nagradu za mir dodjeli osobi koja je promicala mir među narodima, međunarodno prijateljstvo i razoružanje", ističe se. Nagrada će naštetiti kinesko-norveškim odnosima, upozorio je glasnogovornik ministarstva Ma Zhaoxu, ne preciziravši kako.

Peking je kritizirao Oslo i 1989. kad je Nobelova nagrada za mir dodijeljena tibetanskom duhovnom vođi Dalaj-lami.

Norveški premijer Jens Stoltenberg rekao je da odluka "skreće pozornost na situaciju s ljudskim pravima u Kini i ističe vezu između razvoja, demokracije i univerzalnih ljudskih prava.(hina/metro-portal)

08.10.2010. 16:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh