« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MAHMUD ABAS

Ako želi nastavak pregovora, Izrael mora prekinuti gradnju

Palestinski predsjednik razgovarao je u libijskoj Sirti s kolegama iz arapskih zemalja o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu

Abas
Abas (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

pregovori

,

Mahmud Abas

Abas bi večeras trebao održati "važan" govor te bi, kako neki promatrači vjeruju, mogao nagovijestiti i svoju ostavku - ukoliko pregovori s Izraelcima ne uspiju zbog pitanja nastavka gradnje izraelskih naselja na Zapadnoj Obali. Uoči dolaska u Sirtu, s Abasom je telefonom razgovarala američka državna tajnica Hillary Clinton. "Nije kazala ništa novo. Rekla je da Amerikanci i dalje nastavljaju s naporima koji bi omogućili zamrzavanje daljnje izraelske izgradnje te da će o tomu nastaviti razgovarati s Netanyahuom do posljednjeg trenutka", rekao je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

Abas je ponovio kako se prije nastavka pregovora s Izraelcima mora prekinuti nastavak gradnje na Zapadnoj Obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je rekao kako su sa SAD-om u tijeku "osjetljivi kontakti" o pitanju nastavka gradnje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali, pokušavajući svoju podijeljenu vladu uvjeriti u potrebu postizanja kompromisa kojim bi se spriječila propast mirovnih pregovora s Palestincima. "Palestinci su prije mjesec dana ušli u izravne pregovore s nama... i sad treba nastaviti mirovne pregovore. To je vitalni interes Države Izrael", rekao je premijer u ponedjeljak na sjednici izraelske vlade. "Usred smo osjetljivih diplomatskih kontakata s američkom administracijom kako bi se pronašlo rješenje koje bi omogućilo nastavak pregovora", dodao je.

Prošle je nedjelje (26. rujna) istekao 10-mjesečni moratorij na gradnju novih izraelskih naselja na okupiranim palestinskim područjima, a međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om inzistira na njegovu produljenju kako se ne bi prekinuli izraelsko-palestinski pregovori. Američki posrednici cijelo vrijeme pokušavaju premostiti jaz između Izraela i Palestinaca u pogledu nastavka židovske kolonizacije Zapadne obale. (hina/metro-portal)

08.10.2010. 17:11:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh