« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
TAIKONAUTI

Kina lansira novu letjelicu s ljudskom posadom

Tri astronauta trebala bi se manualno spojiti s modulom Tiangong-1 koji se nalazi u orbiti oko Zemlje

Prošlo je četiri godine od zadnje misije s ljudskom posadom
Prošlo je četiri godine od zadnje misije s ljudskom posadom (Wikipedia)
Više o

Kina

,

kineski astronauti

,

taikonauti

,

svemirski program

,

Tiangong-1

,

Shenzhou IX

Kina će sredinom lipnja lansirati svemirsku letjelicu s ljudskom posadom koja će u orbiti oko Zemlje izvesti prvo spajanje s orbitalnim modulom u povijesti kineskog svemirskog programa, javila je u subotu agencija Xinhua.

Riječ je novoj etapi u provedbi kineskog plana da do 2020. godine u orbitu postavi stalnu svemirsku stanicu. Letjelica Shenzhou-9 već je postavljena na lansirnu rampu u svemirskom centru Jiuquan na sjeverozapadu Kine, potvrdili su dužnosnici kineskog svemirskog programa.

Lansiranje kineske letjelice s ljudskom posadom - prvo od rujna 2008. - dogodit će se "negdje sredinom lipnja", javila je Xinhua.

Dužnosnici su rekli da će u misiji sudjelovati tri astronauta. Oni će se manualno spojiti s modulom Tiangong-1 koji se nalazi u orbiti.

U ožujku su državni mediji javili da bi Kina mogla ove godine poslati prvu ženu u svemir, pošto je nekoliko Kineskinja uključeno u program obuke astronauta za prvo spajanje letjelica u orbiti.

Kina je prvog astronauta poslala u svemir 2003. godine. Od tada je obavila nekoliko misija s ljudskom posadom, ali u tim misijama nije sudjelovala nijedna žena.

09.06.2012. 11:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh