« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
EH, DA... :)

Kina je pobijedila SAD u razvoju AI

Kina je pobijedila Sjedinjene Države u bitci za umjetnu inteligenciju i na putu je prema globalnoj dominaciji zbog svog tehnološkog napretka

Kinezima ide bolje...
Kinezima ide bolje... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

umjetna inteligencija

,

AI

Kina, druga svjetska najveća ekonomija, vjerojatno će dominirati mnogim ključnim tehnologijama u nastajanju, osobito umjetnom inteligencijom, sintetičkom biologijom i genetikom u idućih desetak godina, prema procjenama zapadnih obavještajnih službi.

Nicolas Chaillan, prvi šef odjela za razvoj softvera u Pentagonu, odstupio je u znak prosvjeda protiv spore tehnološke transformacije u američkoj vojsci. "Nemamo šanse konkurirati i boriti se s Kinom u 15 do 20 godina. Trenutno je to već gotova stvar, moje mišljenje je da je već gotovo", rekao je za list.

Kina bi mogla dominirati budućnošću svijeta, kontrolirati sve od medijskih narativa do geopolitika, dodao je.

Chaillan za to krivi tromu inovaciju, nespremnost američkih tvrtki poput Googlea da rade s državom na umjetnoj inteligenciji i opsežne etičke rasprave o tehnologiji.

Google nije bio dostupan za komentar.

Kineske kompanije, kaže Chaillan, obvezale su se raditi s njihovom vladom i "masovno ulažu" u umjetnu inteligenciju bez obzira na etiku.

Dodao je da je američka kibernetička obrana u nekim vladinim odjelima na "razini vrtića".

Chaillan je ostavku najavio početkom rujna, objasnivši da su vojni dužnosnici više puta bili zaduženi za kibernetičke inicijative za koje im nedostaje iskustva.

Glasnogovornik Ministarstva zračnih snaga Frank Kendal i tajnik američkih zračnih snaga, razgovarao je s Chaillanom o njegovim preporukama za razvoj softvera u budućnosti nakon njegove ostavke i zahvalio mu na doprinosu, objavio je Financial Times

17.10.2021. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh