« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
DOBAR POSAO U KINI

Kina i Rusije sklopile 16 ugovora vrijednih više od 7 milijardi dolara

Dvije velesile imaju snažne gospodarske veze, napose na energetskom polju: Rusija je najveći proizvođač ugljena, nafte i zemnog plina u svijetu, a Kina najveći potrošač energije

Fotografija vijesti
Više o

Kina

,

nafta

,

Rusija

,

zemni plin

Rusija i Kina danas su objavile kako su te dvije zemlje sklopile gospodarske i trgovinske ugovore vrijedne više od 7 milijardi dolara na polju prijenosa tehnologija, istraživanja, razvoja i razvoja rudnih bogatstava, prenosi Hina. Ova je novost objavljena na dan dolaska ruskog izaslanstva u Kinu.

Putin, koji predvodi izaslanstvo sa 160 članova, treba stići u utorak rano poslijepodne u Peking, gdje će se sastati s predsjednikom Hu Jintaom i kolegom, premijerom Wen Jiabaom.

Dvije velesile imaju snažne gospodarske veze, napose na energetskom polju: Rusija je najveći proizvođač ugljena, nafte i zemnog plina u svijetu, a Kina najveći potrošač energije. Kina je 2010. bila najveći trgovački partner Rusije.

Glavna tema razgovora treba biti bolno pitanje cijene plina koji Kina kupuje od Rusije, pošto su ruski Gazprom i kineska državna naftna kompanija (CNPC) 2009. potpisali okvirni ugovor o prodaji Kini 70 milijarda prostornih metara plina u idućih 30 godina.

No konačan ugovor još nije potpisan, a pregovori dviju strana zapeli su zbog prijepora oko cijene plina. Posjet predsjednika Hua Moskvi u lipnju nije omogućio pomak u vezi s tim pitanjem. No Kina je u ponedjeljak obznanila da je u pregovorima o toj temi postignut "nov napredak".

11.10.2011. 10:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh