« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
NEMA VIŠE BESPLATNO

Andora prestaje biti porezni raj za utajivače i prevarante

Sićušna država između Španjolske i Francuske jedna je od zemalja koja s Europskom unijom nema potpisan čitav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose porezne politike

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

financijska kriza

,

Andora

,

porezni raj

Mala europska kneževina odlučila je sljedeće godine provesti poreznu reformu i početi naplaćivati porez privatnim i pravnim osobama, čime je najavila kako više neće biti porezni raj za sve koji su svoje poslovanje željeli staviti izvan dosega europskih i međunarodnih poreznih vlasti, piše Hina.

Sićušna država između Španjolske i Francuske jedna je od zemalja koja s Europskom unijom nema potpisan čitav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose porezne politike.

Otkako je izbila globalna financijska kriza Andora se našla pod pritiskom da provede poreznu reformu i posebno da ukine politiku bankovnih tajni kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima, što je i učinjeno 2010. godine.

Tijekom posjeta Francuskoj u ponedjeljak i nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, andorski premijer Marti Petit najavio da će sljedeće godine parlamentu podnijeti zakon kojim će se u kneževinu uvesti porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, korporativni porez i drugi porezi.

Ured francuskog predsjednika objavio je da će novi zakoni omogućiti "potpunu otvorenost" u pogledu stranih ulaganja u Andori, dodajući kako pozdravlja andorsko prihvaćanje europskih sporazuma o poreznoj politici.

Od 17. stoljeća Andora ima dva ravnopravna titularna šefa države, odnosno dvojicu suknezova - francuskog državnog poglavara i biskupa Urgella u Španjolskoj.

11.10.2011. 07:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh