« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POŠUMLJAVANJE

Kina će za 300 godina pustinje pretvoriti u plodno tlo

Ukoliko nastave sa sadašnjim tempom pošumljavanja, Kinezi će pustinje u plodno tlo pretvoriti za 300 godina

Pustinja
Pustinja (Getty Images)
Više o

Kina

,

pošumljavanje

,

pustinja

Dužnosnici kineske vlade izračunali su da će Kini biti potrebno oko 300 godina kako bi pustinje pretvorila u plodno tlo, prenosi Hina iz novina "China Daily".

Oko 27 posto kineskog teritorija, ili 2,6 milijuna kilometara četvornih smatra se pustinjom, a još je 18 posto teritorija izloženo jakoj pješčanoj eroziji, izvijestio je dnevni list na engleskom jeziku.

Sadašnjom brzinom pošumljavanja i ozelenjavanja zemlje zakrčene pijeskom od 1700 kilometara četvornih na godinu trebat će 300 godina da se ponovno osvoji 530.000 kilometara četvornih pretvorenih u pustinju, rekao je ravnatelj Državnog ureda za suzbijanje dezertifikacije Liu Tuo.

Kina je zemlja s najvećom površinom koja se pretvorila u pustinju na svijetu, rekao je zamjenik ravnatelja Državne uprave za šume Zhu Lieke, prenosi list koji tu pojavu pripisuje demografskom pritisku, slabim oborinama i klimatskim promjenama.

Slijev Žute rijeke, druge po veličini u Kini, jedna je od najzahvaćenijih regija, gdje je 62 posto zemlje zahvaćeno erozijom, dodao je list.

05.01.2011. 16:59:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh