« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PROMJENA SNAGA

Kina će uskoro dobivati naftu iz Rusije

Rusija novim naftovodom smanjuje ovisnost o Europi, a Kina će iz Sibira dobivati 300 tisuća barela sirove nafte dnevno

Dmitrij Medvedev i Hu Jintao
Dmitrij Medvedev i Hu Jintao (Getty Images)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Hu Jintao

,

rusko kineski naftovod

,

bivši izbornik

,

seks na filmu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega Hu Jintao u Pekingu su svečano obilježili dovršetak kineskog dijela novog naftovoda kojim će Kina dobivati naftu iz Sibira. Potpisali su i desetak međudržavnih sporazuma i najavili snažnu gospodarsku suradnju u budućnosti.

Ogrankom novog ruskog naftovoda između istočnog Sibira i Tihog oceana od 1. siječnja trebalo bi u rafinerije kineskog grada Daqinga stizati 300 tisuća barela sirove nafte dnevno, javlja Reuters.

Ogranak od Skovorodina do Daqinga, dug 930 kilometara, izgrađen je na temelju sporazuma "zajam-za-naftu" iz veljače 2009., kad je Kina pristala dati zajam od 25 milijardi dolara Rusiji u zamjenu za 300 milijuna tona nafte koju će dobiti naftovodom tijekom 20 godina (2011. - 2030.), piše dpa.

Trgovina energentima postaje sve veća stavka u gospodarskoj suradnji dviju svjetskih sila - Rusije kao najvećeg proizvođača nafte na svijetu i Kine kao najvećeg potrošača energije, u čemu je pretekla i SAD.

Rusija je naftovodom ostvarila još jedan cilj - diversifikaciju izvoza kako bi smanjila ovisnost o Europi, kao i Kina, koja želi smanjiti korištenje ugljena kao najčešćeg pogonskog goriva svoje brzorastuće industrije - novi energent.

Ruski i kineski predsjednici potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su ustvrdili da su Kina i Rusija suglasne u želji da "prodube cjelokupno strateško partnerstvo koordinacije".

"Naše odnose nikad nije krasila ovakva razina uzajamnog povjerenja", rekao je Medvedev, javlja France Presse. Kineski je predsjednik izrazio želju da Medvedev dopusti "razvoj strateškog kinesko-ruskog partnerstva", pokrenutog 1996. i prvog koji je potpisala Rusija. "Ovaj projekt je model suradnje na korist obiju zemalja".

Dvije su zemlje potpisale i sporazume o ugljenu, strateškoj suradnji u pitanjima nuklearne energije, ulaganjima u aluminij i zajedničkoj borbi protiv terorizma. Najavili su i zajednički projekt vrijedan pet milijardi dolara koji predviđa izgradnju rafinerije nafte u kineskoj luci Tianjin i mreže od oko 500 benzinskih crpki u Kini. Potpisan je i ugovor po kojem će ruski Atomstrojeksport JSC izraditi dva reaktora za nuklearnu elektranu Tianwan u kineskoj pokrajini Jiangsuu.

Medvedev i Hu zasad nisu uspjeli postići dogovor o cijeni plina koji bi Rusija isporučivala Kini, a upravo je cijena kamen spoticanja već godinama. Ruski Gazprom i Kineska naftna tvrtka sporazum bi mogli potpisati u prvoj polovici 2011., piše France Presse.

Medvedev bi se tijekom večeri trebao sastati s kineskim premijerom Wenom Jiabaom, a za utorak je predviđen njegov susret s kineskim potpredsjednikom Xijem Jinpingom i posjet ruskom paviljonu na Expou 2010. u Šangaju. (hina/metro-portal)

27.09.2010. 19:21:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh